Nie rezygnuj z węglowodanów
REDAKCJA • dawno temuWiele diet odchudzajÄ…cych w pierwszej kolejnoÅ›ci zakÅ‚ada wyeliminowanie z codziennego jadÅ‚ospisu wÄ™glowodanów. Jednak dietetycy zalecajÄ…, aby z nich nie rezygnować, a wybierać mÄ…drze.


Angielski dietetyk Rob Hobson wskazuje, że wÄ™glowodany sÄ… potrzebne w naszej diecie — zawierajÄ… bÅ‚onnik i cenne witaminy oraz skÅ‚adniki mineralne. Niestety w imiÄ™ smukÅ‚ej sylwetki to wÅ‚aÅ›nie z nich rezygnujemy najczęściej. Niepotrzebnie.
Zobacz także: Dietetyk radzi, jak jeść słodycze i nie przytyć
Oczywiście trzeba wiedzieć, po jakie węglowodany sięgać. Najlepsze są "dobre" węlowodany, czyli złożone. Korzystnie wpływają na gospodarkę energetyczną, dodają sił, usprawniają pracę mózgu i pomagają się skoncentrować. Utrzymują także na wysokim poziomie serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Poza tym te produkty bardzo dobrze sycą – mają niski indeks glikemiczny, więc wytwarzana z nich energia zostaje stopniowo wykorzystana przez organizm.

To, co warto wykluczyć z codziennej diety, to m.in. produkty na bazie białej mąki czy biały ryż. W procesie oczyszczania ziarna tracą wiele cennych składników odżywczych. Natomiast produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, białko, cynk, żelazo, magnez. Ostatnie badania przeprowadzone przez ekspertów z Harvard School of Public Health wykazały, że obecność produktów pełnoziarnistych w diecie może przyczyniać się do zwiększenia długości życia.
Produkty pełnoziarniste są bogatsze w składniki odżywcze, witaminy i minerały, wspomagają proces regulowania poziomu cukru we krwi, zmniejszają również stany zapalne w organizmie. Liczne badania wykazały, że osoby, które jedzą więcej produktów pełnoziarnistych, w porównaniu do tych, które sięgają po przetwarzane węglowodany, mają niższe ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Dietetyk zachÄ™ca m.in. do spożywania produktów powstaÅ‚ych na bazie mÄ…ki żytniej. Å»yto jest bogatym źródÅ‚em magnezu, żelaza, cynku, miedzi. — Ciemny żytni chleb jest smacznÄ… alternatywÄ… dla zwykÅ‚ego chleba. Zawiera wiele aminokwasów, jest również cennym źródÅ‚em biaÅ‚ka, bÅ‚onnika — podkreÅ›la Rob Hobson.
Dietetyk przypomina również o brÄ…zowym ryżu. — Nie jest może on tak modny, ale to doskonaÅ‚a propozycja dla osób, które chcÄ… włączyć do diety peÅ‚ne ziarna, a nie wiedzÄ…, od czego zacząć. BrÄ…zowy ryż oczywiÅ›cie jest bogatym źródÅ‚em bÅ‚onnika, niacyny i witaminy B6 — te ostatnie sÄ… niezbÄ™dne dla wÅ‚aÅ›ciwego metabolizmu energetycznego. Zawiera również magnez i selen, który dziaÅ‚a jak przeciwutleniacz, chroniÄ…c organizm przed uszkodzeniem w wyniku dziaÅ‚ania wolnych rodników — wyjaÅ›nia dietetyk.

JeÅ›li natomiast chcemy mieć na talerzu coÅ› zdrowego i modnego, warto siÄ™gnąć po komosÄ™ ryżowÄ…. — Komosa ryżowa to cenne źródÅ‚o kwasu foliowgo, magnezu, cynku, żelaza — to szczególnie ważne, jeÅ›li ktoÅ› jest na diecie wegetariaÅ„skiej. Może być wykorzystywana jako dodatek do saÅ‚atek, albo owsianki" - przekonuje Hobson.
Do zdrowych węglowodanów zaliczamy również: orzechy, chude mleko oraz maślankę, jogurty naturalne, ryż dziki i basmati, makaron z pełnego ziarna, owsiankę, kasze (gryczaną, jaglaną, pęczak), musli bez cukru, otręby, kiełki pszeniczne, owoce (w tym suszone morele i figi), warzywa (groszek, bataty, fasolka, soczewica, marchewka, cebula, cukinia, bakłażany, ciecierzyca, zielone warzywa), nabiał.
mdn/ zig/ zan/

Źródło: PAP/mmch
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze