Pomidory to popularne warzywa, jemy je przez cały rok. Jednak najbardziej smakują te dojrzewające w letnim słońcu, polskie. Z takich pomidorów przygotowujemy pyszne zupy, a podczas dużych upałów oczywiście chłodniki. Mój przepis to sycąca zupa z dużą ilością gotowanych, zmiksowanych warzyw, dojrzałych pomidorów, śmietany i bazylii.
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów,
2 marchewki,
1 pietruszka,
pół selera,
duży ziemniak,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki posiekanej bazylii,
łyżka posiekanego oregano,
2 łyżki posiekanej pietruszki,
150 ml śmietany 18 procentowej,
łyżka masła,
sól,
pieprz,
cukier.
Jak przyrządzić?
Umyte pomidory sparzyć gorącą wodą.
Następnie zahartować zimną.
Obrać ze skórki, pokroić i przesmażyć na patelni z łyżką masła.
Zagotować 1,5 l wody.
Dodać pokrojoną włoszczyznę.
Gotować 10 minut.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotować jeszcze 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać czosnek, bazylię, pietruszkę i oregano.
Zupę odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać pomidory i całość zmiksować.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wlać śmietanę.
Chłodnik wstawić do lodówki.
Jak podawać?
Podawać dobrze schłodzony, udekorowany bazylią i natką pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |