Witaminowy elementarz skóry

Słońce, zanieczyszczone środowisko, stres oraz chemikalia i konserwanty w pożywieniu składają się na niezliczoną ilość wolnych rodników w ludzkim organizmie. Wolne rodniki niszczą zdrowe komórki i uszkadzają kod genetyczny, co prowadzi do podwyższonego ryzyka raka, a w przypadku skóry także przedwczesnego starzenia i chorób. Odpowiednia dieta, a także nowoczesne kosmetyki wzbogacone w witaminy mogą skutecznie przeciwdziałać tym niekorzystnym procesom.

Upewnij się zatem,czy dostarczasz swojej skórze pełen zestaw witamin niezbędny dla utrzymania jejzdrowego i młodego wyglądu od zewnątrz i od wewnątrz.

Witamina A

Korzyści dla skóry:
Poprawia elastyczność skóry.
Niezbędna w leczeniu łojotoku, trądziku, nadmiernego rogowacenia skóry i łuszczycy.
Pomaga odwrócić symptomy fotostarzenia skóry.
Niszczy wolne rodniki.

Źródła w pożywieniu:
Dostarczane przez prowitaminę Beta Caroten: marchewka, buraki, kapusta, szpinak, owoce i warzywa w kolorze ciemnożółtym, tj. dynia, morela suszona, brzoskwinia, melon, mango.
Najlepiej przyswajana z gotowanych warzyw.
Dostarczana w postaci witaminy A: masło, jaja, oleje rybne.

Korzyści dla organizmu:
Zapobiega pogorszeniu wzroku (kurzej ślepocie i wysuszeniu rogówki).
Wspomaga zdrowie włosów i dziąseł.
Uczestniczy w budowie kości i zębów.
Działa antyutleniająco, chroni przed nowotworami.
Wzmacnia tkankę łączną.Witamina B2 Korzyści dla skóry:
Zmniejsza intensywność łojotoku.
Zapobiega pękaniu ust.
Istotna w leczeniu trądziku pospolitego.

Źródła w pożywieniu:
Mleko, twaróg, wątróbka, płatki owsiane, otręby zbożowe, brokuły, mąka żytnia.

Korzyści dla organizmu:
Reguluje procesy rogowacenia.
Poprawia przemianę materii.
Wzmacnia wzrok.
Przeciwdziała kruchości paznokci.Pro-witamina B5 (kwas pantotenowy) Korzyści dla skóry:
Stymuluje regenerację komórek.
Zapobiega tworzeniu się blizn.
Wspomaga proces odżywiania skóry.
Pomaga zapobiegać przedwczesnemu siwieniu.

Źródła w pożywieniu:
B-Complex: zboże, wątróbka, pstrąg, śledź,
pestki słonecznika, sery camembert i brie, orzechy włoskie.

Korzyści dla organizmu:
Chroni system nerwowy.
Pomaga przeciwdziałać wywołanym stresem.
niedoborom składników odżywczych.
Esencjonalny dla właściwej przemiany kalorii w energię.Witamina B6 Korzyści dla skóry:
Osłabia skłonność do łojotoku i trądziku młodzieńczego.
Łagodzi stany zapalne skóry.

Źródła w pożywieniu:
Wątróbka, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, banany, ryby, szpinak, awokado.

Korzyści dla organizmu:
Łagodzi napięcia menstruacyjne.
Pomaga w leczeniu anemii, depresji, bezsenności, zaburzeń nerwowych i migreny.
Podnosi odporność organizmu uczestnicząc w tworzeniu przeciwciał.Witamina C Korzyści dla skóry:
Stymuluje produkcję kolagenu.
Kontroluje produkcję pigmentu.v Niszczy wolne rodniki.
Wzmacnia ścianki komórek.
Pomaga zapobiegać pękaniu naczynek.
Wspomaga system immunologiczny skóry.

Źródła w pożywieniu:
Brokuły, cytryny, pomarańcze, kiwi, truskawki , porzeczki, wiśnie.

Korzyści dla organizmu:
Uczestniczy w procesie gojenia i wspomaga odporność.
Działa antyutleniająco, chroni przed nowotworami.
Wzmacnia naczynia krwionośne.
Redukuje podatność na siniaki.
Pomaga w walce z żylakami.Witamina E Korzyści dla skóry:
Ochrania komórki skóry i membrany.
Wspomaga gojenie się skóry.
Łagodzi suchość skóry.
Spowalnia degradację włókien kolagenowych.
Działa przeciwzapalnie.

Źródła w pożywieniu:
Pestki słonecznika, sezam, tuńczyk, orzechy, mięta, kasze, kapusta, soja, kiełki zbóż.

Korzyści dla organizmu:
Stabilizuje układ krwionośny.
Redukuje symptomy menopauzy i PMS.
Działa antyutleniająco, chroni przed nowotworami.
Pomaga redukować ryzyko zawału serca.
Opóźnia proces starzenia się organizmu.Witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) Korzyści dla skóry:
Przywraca naturalną zdolność skóry do samoobrony.
Utrzymuje optymalny poziom nawilżenia naskórka.
Niezbędna w przeprowadzeniu prawidłowego procesu tworzenia się warstw nabłonka.
Uczestniczy w procesach regeneracji skóry i tworzeniu się kolagenu.

Źródła w pożywieniu:
Oleje roślinne.

Korzyści dla organizmu:
Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.
Ułatwia przyswajanie wapnia.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Czosnek nie tylko na przeziębienie Dieta dla cukrzyków Jak wzmocnić odporność? Chcesz być atrakcyjna? Znajdź sobie brzydszą koleżankę Cierpisz na NTM? – nie rezygnuj ze współżycia! Doceń marchew Jak zwalczyć nadciśnienie? Złe wspomnienia można zamienić na dobre Produkty pełne antyoksydantów Uważaj na jedzenie w ciepłe dni Polki wstydzą się swoich kompleksów i nic z nimi nie robią Jak wybrać krem do twarzy?