Pora na zmianę nawyków żywieniowych
DAMIESA • dawno temuJeśli jednym z Waszych dietetycznych postanowień jest zasada jedzenia junk food maksymalnie raz w tygodniu, to czas na kolejny krok. Pomysłów do dalszych działań może Wam dostarczyć książka Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, od okresu płodowego do wieku przedszkolnego Bożeny Żak-Cyran.
Bożena Żak-Cyran jest cenioną wśród wegetarian i zwolenników Kuchni Pięciu Przemianautorką książek o żywieniu. Nawet jeśli nie zamierzacie od dzisiaj stać się jaroszami, znajdziecie w niej ważne argumenty na rzecz zdrowych nawyków jedzeniowych dla malucha i całej rodziny.
Wszyscy pediatrzy powtarzają, że w ciągu pierwszych lat tworzymy tak zwane zdrowe programowanie żywieniowe dziecka. Jeśli nie chcemy, żeby zagroziła nam epidemia otyłości i zepsutego smaku jak w Stanach Zjednoczonych, przypomnijmy sobie zdrowe smaki kuchni ludowej: kasze gryczane, jęczmienne i jaglane, olej lniany, oliwę czy masło (nie zawierają utwardzanych tłuszczów trans). Dzieciom można je podawać gotowane z suszonymi owocami; kasze nabierają słodkiego smaku i rzadko są odrzucane przez maluchy. Warzywa strączkowe są bogate w białko roślinne i witaminy: w książce Bożeny Żak-Cyran znajdziecie sposoby, jak pozbyć się ich wzdymającego efektu, który zniechęca do nich wielu początkujących amatorów zdrowej kuchni.
Co ciekawe, autorka sugeruje, żeby zadbać o makrobiotyczną dietę jeszcze przed poczęciem dziecka: jedzenie niektórych produktów (a ograniczanie innych) powinno wzmocnić wrażliiwe punkty malucha, jak żołądek czy nerki.
Źródło: jejdziecko.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze