Składniki:
2 białka z jajek,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
100 g cukru,
2 łyżki galaretki wiśniowej,
2 łyżki soku pomarańczowego,
150 ml jogurtu naturalnego,
175 g wiśni świeżych lub mrożonych
Jak przyrządzić?
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni.Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Ubić białka na sztywną pianę,zmieszać je z mąką. Wciąż ubijając, stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier, aż masa stanie się gęsta i gładka.Następnie podzielić ją na 4 równe części i przełożyć łyżką na blaszkę, zachowując duże odstępy.Rozsmarować każdą w kształcie koła o średnicy ok. 10 cm i piec 40-45 minut.Gdy bezy lekko się zarumienią i staną się chrupiące, wyjąć z piekarnika i ostudzić.Do garnka włożyć galaretkę, wlać sok i mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia na 10 minut.Na każdą bezę nałożyć nieco jogurtu, posypać cukrem pudrem, nałożyć wiśni, wierzch polać galaretką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | emilka |