Pachnące owoce malin są niskokaloryczne, bo zawierają w sobie dużo wody. Przygotowany z nich deser nie będzie jednak niskokaloryczny, za to pyszny. Jest tak lekki, że rozpływa się w ustach. Kolorowy, przyciąga wzrok każdego łasucha i wielbiciela polskich owoców sezonowych. Możemy go przyrządzać o każdej porze roku, ponieważ świeże owoce zawsze można zastąpić mrożonymi.
Składniki:
0,25 l śmietanki kremówki (36%),
3 żółtka,
¼ szklanki cukru,
20 dag serka mascarpone,
łyżeczka cukru waniliowego,
szklanka malin.
Karmel:
pół szklanki cukru,
pół szklanki wody,
mięta do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z ¼ szklanki cukru do białości, dodać serek i jeszcze ucierać, aż powstanie gładka masa.
Śmietankę zagotować z cukrem waniliowym i wlać do masy serowo-jajecznej.
Energicznie ubijać trzepaczką, by nie powstały grudki.
Masę przelać do garnka i na małym ogniu ubijać, aż zacznie gęstnieć.
Pucharki wypełnić malinami (kilka zostawić do dekoracji) i zalać ciepłą masą.
Wstawić do lodówki.
Pół szklanki cukru połączyć z wodą i gotować aż powstanie gęsty płyn o złocistym kolorze.
Takim płynem polać krem i ponownie wstawić do lodówki.
Jak podawać?
Deser podawać udekorowany malinami i listkami mięty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |