Jak długo przechowywać żywność?
MARTYNA KAMIŃSKA • dawno temuW dzisiejszym zabieganym świecie ciężko jest znaleźć czas, aby codziennie chodzić na zakupy i zaopatrywać się jedynie w świeże produkty. Wolimy jechać raz czy dwa razy w tygodniu do supermarketu i kupić wszystko, czego nam potrzeba na nadchodzące dni. Powstaje jednak pytanie, jak długo możemy przechowywać żywność. Oczywiście na etykietach mamy dane dotyczące terminu przydatności do spożycia, jednak ważne jest, w jaki sposób przechowujemy jedzenie.
Peklowanie, gotowanie czy pieczenie może wydłużyć okres przydatności do spożycia. Istotnym czynnikiem jest też właściwe ułożenie produktów w lodówce. Na najwyższych półkach powinny znajdować się produkty, które nie wymagają wyjątkowo niskiej temperatury. Jak wiadomo, ciepło ucieka do góry i właśnie w najwyższych partiach lodówki jest najcieplej, dlatego tam powinniśmy układać napoje, warzywa, dżemy, musztardy, itp. Niżej powinny znajdować się produkty nabiałowe takie jak mleko, sery, jajka i jogurty. A na samym dole powinniśmy przechowywać mięso i wędliny.
Czystość również sprzyja dłuższemu przechowywaniu. Dlatego warto raz na jakiś czas wyjąć wszystko z lodówki i umyć ją wodą z sodą i dodatkiem soku cytrynowego. Mieszanka jest idealna do usunięcia drobnych zanieczyszczeń, jest pozbawiona chemii, która nie ma kontaktu z żywnością i dodatkowo zostawia przyjemny zapach.
Poniżej przygotowaliśmy małą ściągę z tego, jak długo możemy bezpiecznie przechowywać żywność, nie narażając na zatrucie siebie i swoich bliskich.
surowa wołowina: w lodówce 3–5 dni, w zamrażalniku 6–12 miesięcysurowa wieprzowina: w lodówce 3–5 dni, w zamrażalniku 4–6 miesięcysurowa jagnięcina: w lodówce 3–5 dni, w zamrażalniku 6–9 miesięcysurowa cielęcina: w lodówce 3–5 dni, w zamrażalniku 4–6 miesięcygotowane mięso: w lodówce 4–5 dni, w zamrażalniku 2–4 miesiącezupa: w lodówce 2–3 dni, w zamrażalniku 2–3 miesiącesurowy kurczak: w lodówce 1–2 dni, w zamrażalniku 9 miesięcypieczony kurczak: w lodówce 3–4 dni, w zamrażalniku 4 miesiącewarzywa: w lodówce 3–5 dni, w zamrażalniku 6–8 miesięcy.
Produktów spożywczych nie trzymamy owiniętych w folię, bo ta znacznie obniża ich termin przydatności do spożycia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze