Jak zachować zgrabną sylwetkę zimą?
OLGA CHOJNACKA • dawno temuZimowe wieczory sprzyjają podjadaniu. Poza tym mróz za oknem często zniechęca do aktywności fizycznej. Taki styl życia niestety niekorzystnie wpływa na naszą sylwetkę, gdyż zimą zwykle przybieramy na wadze. Jak się przed tym uchronić?
Produkty, które mają duży wpływ na naszą dietę: zielona herbata, czosnek, chili, cynamon, grejpfrut, migdały, ocet jabłkowy oraz magnez, którego źródłem są kiełki zbóż, otręby, kasza gryczana, groch, fasola, orzechy, produkty zbożowe z pełnego przemiału, banany, kakao, gorzka czekolada.
Produkty najbardziej sycące:
Proteiny - maślanka, kefir, jogurt naturalny, chudy twaróg, mleko 2%, jaja, ryby, drób, indyk, cielęcina, fasola, groch, soczewica, soja.Produkty bogate w błonnik - kasza gryczana, brązowy ryż/makaron, pieczywo razowe, soczewica, maliny, jeżyny, suszone figi, śliwki, morele.Jabłka, które najlepiej jeść przed posiłkiem.
Zamienniki lubianych produktów:
Zamiast masła używaj twarogu, musztardy lub zmieszaj jogurt naturalny (200 ml) z 2–3 łyżeczkami musztardy.Dosładzaj posiłki stewią, która nie zawiera kalorii i nie powoduje próchnicy. Zamiast soku pij zieloną herbatę. Możesz dodać do niej sok malinowy, jarzębinę, płatki róży lub lawendę lekarską czy imbir.Chipsy i słodkości zastąp 5 porcjami owoców i warzyw. Wybieraj tuńczyka w sosie własnym zamiast tuńczyka w oleju. Pij odtłuszczone mleko. Do obiadu jedz kwaszone warzywa.
Pamiętaj, aby na twoim talerzu znajdowały się owoce o niskim indeksie glikemicznym (¼ talerza), warzywa, najlepiej surowe, gotowane lub duszone (trochę więcej niż ¼ talerza), produkty zbożowe z pełnego przemiału (trochę więcej niż ¼ talerza), produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego (tak jak owoce). Dodatkowo należy spożywać nabiał (prawie równy ćwiartce dużego talerza.
Ważne wskazówki:
1. Jedz 5 razy dziennie (3 nieco większe posiłki i 2 mniejsze).
2. Nie podjadaj między posiłkami i zachowuj przerwy między nimi, ale nie dłuższe niż 3–4 godziny.
3. Jedz więcej zdrowych produktów: chociaż połowę posiłku powinny stanowić warzywa i owoce (najlepiej surowe).
4. Sięgaj po odtłuszczone mleko lub z obniżoną zawartością tłuszczu (najlepiej 2-procentowe).
5. Staraj się unikać zupek z proszku, białego pieczywo, gotowych, mrożonych dań, a także cukru oraz soli.
Źródło: informacja prasowa Adriana Pawłowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze