Jak zachować zgrabną sylwetkę zimą?

Zimowe wieczory sprzyjają podjadaniu. Poza tym mróz za oknem często zniechęca do aktywności fizycznej. Taki styl życia niestety niekorzystnie wpływa na naszą sylwetkę, gdyż zimą zwykle przybieramy na wadze. Jak się przed tym uchronić?
image
Olga Chojnacka

Produkty, które mają duży wpływ na naszą dietę: zielona herbata, czosnek, chili, cynamon, grejpfrut, migdały, ocet jabłkowy oraz magnez, którego źródłem są kiełki zbóż, otręby, kasza gryczana, groch, fasola, orzechy, produkty zbożowe z pełnego przemiału, banany, kakao, gorzka czekolada.

Produkty najbardziej sycące:

Proteiny - maślanka, kefir, jogurt naturalny, chudy twaróg, mleko 2%, jaja, ryby, drób, indyk, cielęcina, fasola, groch, soczewica, soja.Produkty bogate w błonnik - kasza gryczana, brązowy ryż/makaron, pieczywo razowe, soczewica, maliny, jeżyny, suszone figi, śliwki, morele.Jabłka, które najlepiej jeść przed posiłkiem.

Zamienniki lubianych produktów:

Zamiast masła używaj twarogu, musztardy lub zmieszaj jogurt naturalny (200 ml) z 2-3 łyżeczkami musztardy.Dosładzaj posiłki stewią, która nie zawiera kalorii i nie powoduje próchnicy. Zamiast soku pij zieloną herbatę. Możesz dodać do niej sok malinowy, jarzębinę, płatki róży lub lawendę lekarską czy imbir.Chipsy i słodkości zastąp 5 porcjami owoców i warzyw. Wybieraj tuńczyka w sosie własnym zamiast tuńczyka w oleju. Pij odtłuszczone mleko. Do obiadu jedz kwaszone warzywa.

Pamiętaj, aby na twoim talerzu znajdowały się owoce o niskim indeksie glikemicznym (1/4 talerza), warzywa, najlepiej surowe, gotowane lub duszone (trochę więcej niż 1/4 talerza), produkty zbożowe z pełnego przemiału (trochę więcej niż 1/4 talerza), produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego (tak jak owoce). Dodatkowo należy spożywać nabiał (prawie równy ćwiartce dużego talerza.

Ważne wskazówki:

1. Jedz 5 razy dziennie (3 nieco większe posiłki i 2 mniejsze).
2. Nie podjadaj między posiłkami i zachowuj przerwy między nimi, ale nie dłuższe niż 3-4 godziny.
3. Jedz więcej zdrowych produktów: chociaż połowę posiłku powinny stanowić warzywa i owoce (najlepiej surowe).
4. Sięgaj po odtłuszczone mleko lub z obniżoną zawartością tłuszczu (najlepiej 2-procentowe).
5. Staraj się unikać zupek z proszku, białego pieczywo, gotowych, mrożonych dań, a także cukru oraz soli.

Źródło: informacja prasowa Adriana Pawłowska

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇