Jak zachować zgrabną sylwetkę zimą?
Produkty, które mają duży wpływ na naszą dietę: zielona herbata, czosnek, chili, cynamon, grejpfrut, migdały, ocet jabłkowy oraz magnez, którego źródłem są kiełki zbóż, otręby, kasza gryczana, groch, fasola, orzechy, produkty zbożowe z pełnego przemiału, banany, kakao, gorzka czekolada.
Produkty najbardziej sycące:
Proteiny - maślanka, kefir, jogurt naturalny, chudy twaróg, mleko 2%, jaja, ryby, drób, indyk, cielęcina, fasola, groch, soczewica, soja.Produkty bogate w błonnik - kasza gryczana, brązowy ryż/makaron, pieczywo razowe, soczewica, maliny, jeżyny, suszone figi, śliwki, morele.Jabłka, które najlepiej jeść przed posiłkiem.
Zamienniki lubianych produktów:
Zamiast masła używaj twarogu, musztardy lub zmieszaj jogurt naturalny (200 ml) z 2-3 łyżeczkami musztardy.Dosładzaj posiłki stewią, która nie zawiera kalorii i nie powoduje próchnicy. Zamiast soku pij zieloną herbatę. Możesz dodać do niej sok malinowy, jarzębinę, płatki róży lub lawendę lekarską czy imbir.Chipsy i słodkości zastąp 5 porcjami owoców i warzyw. Wybieraj tuńczyka w sosie własnym zamiast tuńczyka w oleju. Pij odtłuszczone mleko. Do obiadu jedz kwaszone warzywa.
Pamiętaj, aby na twoim talerzu znajdowały się owoce o niskim indeksie glikemicznym (1/4 talerza), warzywa, najlepiej surowe, gotowane lub duszone (trochę więcej niż 1/4 talerza), produkty zbożowe z pełnego przemiału (trochę więcej niż 1/4 talerza), produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego (tak jak owoce). Dodatkowo należy spożywać nabiał (prawie równy ćwiartce dużego talerza.
Ważne wskazówki:
1. Jedz 5 razy dziennie (3 nieco większe posiłki i 2 mniejsze).
2. Nie podjadaj między posiłkami i zachowuj przerwy między nimi, ale nie dłuższe niż 3-4 godziny.
3. Jedz więcej zdrowych produktów: chociaż połowę posiłku powinny stanowić warzywa i owoce (najlepiej surowe).
4. Sięgaj po odtłuszczone mleko lub z obniżoną zawartością tłuszczu (najlepiej 2-procentowe).
5. Staraj się unikać zupek z proszku, białego pieczywo, gotowych, mrożonych dań, a także cukru oraz soli.
Źródło: informacja prasowa Adriana Pawłowska