Nadwrażliwość zębów
ALICJA • dawno temuWystarczy łyk gorącej herbaty lub wgryzienie się w lodowy
deser, a twoje zęby przeszywa tępy ból? Jeśli dokucza także podczas
szczotkowania czy spożywania kwaśnych owoców to znak, że cierpisz na
nadwrażliwość zębiny. Co jest jej przyczyną i jak sobie z nią radzić?
Przyczyny nadwrażliwości zębów
Nadwrażliwość powstaje na skutek kontaktu wrażliwej części
zęba z pokarmami zimnymi, gorącymi, kwaśnymi lub poprzez mechaniczne urażanie
delikatnych miejsc (np. podczas szczotkowania zębów). Naturalną osłoną
unerwionej części zęba jest szkliwo, które niszczeje pod wpływem stosowania ścierających
past do zębów, zbyt mocnego szczotkowania zębów, używania szczoteczki z twardym
włosiem, spożywania coli czy kwaśnych produktów. Innym możliwym powodem
uszkodzenia zębów jest niewłaściwa pielęgnacja dziąseł, które cofając się
odsłaniają korzenie zębów – równie wrażliwe na czynniki termiczne i
mechaniczne.
Leczenie
- Używanie delikatnych past do zębów, które są wzbogacone o związki fluoru, chlorek strontu lub syntetyczny bioceramiczny hydroksyapatyt.
- Odstawienie past wybielających zęby i innych środków wybielających.
- Płukanie jamy ustnej siarczkowo-siarkowodorowymi wodami mineralnymi.
- Unikanie spożywania soków owocowych i coli.
- Używanie szczoteczki do zębów z miękkim włosiem. Ostrożne stosowanie nitek entystycznych.
- W przypadku zgrzytania zębami, należy stosować specjalne nakładki relaksacyjne (zapytaj o nie swojego dentystę).
- Przy uciążliwej i długotrwałej nadwrażliwości warto odwiedzić dentystę. Przepisze stosowne maści i żele na nadwrażliwe zęby. Może także się okazać, że nadwrażliwość jest objawem poważniejszego schorzenia.
Aby cieszyć się zdrowym uśmiechem, warto systematycznie
poddawać się kontroli stomatologicznej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze