Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

10. TofuTofu zawiera 7 gramów białka na 1⁄2 kubka. Tofu to nic innego jak twarożek sojowy, a soja – jak wiadomo – to jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich, który zawiera mnóstwo białka.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

10. Tofu
Tofu zawiera 7 gramów białka na 1⁄2 kubka. Tofu to nic innego jak twarożek sojowy, a soja – jak wiadomo – to jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich, który zawiera mnóstwo białka.

9. TempehTempeh wytwarza się z ziaren soi i ma on lekko orzechowy posmak. Tempeh to aż 11 gramów protein na 1⁄2 kubka (wersja ugotowana). Surowy tempeh powinno gotować się co najmniej 20 minut przed spożyciem. Świetnie sprawdza się jako składnik kanapki, sałatki i różnych potraw, zastępując mięso.
Zdjęcie autorstwa Jonathan McIntosh / CC BY

9. Tempeh
Tempeh wytwarza się z ziaren soi i ma on lekko orzechowy posmak. Tempeh to aż 11 gramów protein na 1⁄2 kubka (wersja ugotowana). Surowy tempeh powinno gotować się co najmniej 20 minut przed spożyciem. Świetnie sprawdza się jako składnik kanapki, sałatki i różnych potraw, zastępując mięso.

8. SoczewicaSoczewica smakuje wyśmienicie, a łatwiej ją ugotować niż inne rodzaje fasoli, ponieważ nie trzeba jej namaczać. Soczewica zawiera 9 gramów białka na 1⁄2 kubka. Można ją kupić w wersji puszkowanej lub gotować ją przez 30 minut i wymieszać z innymi składnikami, aby stworzyć pyszne danie.
Zdjęcie autorstwa Andrea Nguyen / CC BY

8. Soczewica
Soczewica smakuje wyśmienicie, a łatwiej ją ugotować niż inne rodzaje fasoli, ponieważ nie trzeba jej namaczać. Soczewica zawiera 9 gramów białka na 1⁄2 kubka. Można ją kupić w wersji puszkowanej lub gotować ją przez 30 minut i wymieszać z innymi składnikami, aby stworzyć pyszne danie.

7. Komosa ryżowaNasiona komosy ryżowej to również dobre źródło białka – 4 gramy na 1⁄2 kubka w pustaci ugotowanej. Komosą można zastąpić ryż lub makaron w obiedzie, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach. Komosę ryżową przygotowuje się podobnie jak ryż poprzez gotowanie w wodzie aż do miękkości.
Zdjęcie autorstwa Luca Nebuloni / CC BY

7. Komosa ryżowa
Nasiona komosy ryżowej to również dobre źródło białka – 4 gramy na 1⁄2 kubka w pustaci ugotowanej. Komosą można zastąpić ryż lub makaron w obiedzie, dobrze też sprawdza się w zupach i sałatkach. Komosę ryżową przygotowuje się podobnie jak ryż poprzez gotowanie w wodzie aż do miękkości.

6. FasolaFasola smakuje wyśmienicie w każdej potrawie: chilli con carne (w wersji bezmięsnej), zupie fasolowej lub sałatce zimowej. Puszkowaną fasolę należy jedynie odsączyć, natomiast nieprzetworzoną należy opłukać i namoczyć.
Zdjęcie autorstwa cookbookman17 / CC BY

6. Fasola
Fasola smakuje wyśmienicie w każdej potrawie: chilli con carne (w wersji bezmięsnej), zupie fasolowej lub sałatce zimowej. Puszkowaną fasolę należy jedynie odsączyć, natomiast nieprzetworzoną należy opłukać i namoczyć.

5. JajkaJajka smakują wyśmienicie na śniadanie i sprawdzają się jako pierwszy posiłek dnia – jedna sztuka to 6 gramów białka. Możesz jeść je w postaci jajecznicy, sadzone czy gotowane na twardo lub miękko. Jajka pochodzą od kur, ale nie są uważane za mięso, więc sprawdzają się w przypadku diety wegetariańskiej.
Zdjęcie autorstwa Alpha / CC BY

5. Jajka
Jajka smakują wyśmienicie na śniadanie i sprawdzają się jako pierwszy posiłek dnia – jedna sztuka to 6 gramów białka. Możesz jeść je w postaci jajecznicy, sadzone czy gotowane na twardo lub miękko. Jajka pochodzą od kur, ale nie są uważane za mięso, więc sprawdzają się w przypadku diety wegetariańskiej.

4. TwarógTwaróg jest nie tylko stosunkowo tani, lecz także jest świetnym źródłem białka – zawiera 13 gramów na 1⁄2 kubka. Dla osób odchudzających się zalecana jest wersja niskotłuszczowa. Twarożek możesz jeść na tysiąc sposobów: z owocami, warzywami, np. rzodkiewką i szczypiorkiem, lub bez żadnych dodatków.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

4. Twaróg
Twaróg jest nie tylko stosunkowo tani, lecz także jest świetnym źródłem białka – zawiera 13 gramów na 1⁄2 kubka. Dla osób odchudzających się zalecana jest wersja niskotłuszczowa. Twarożek możesz jeść na tysiąc sposobów: z owocami, warzywami, np. rzodkiewką i szczypiorkiem, lub bez żadnych dodatków.

3. Nasiona dyniNasiona dyni to idealna przekąska zastępująca chipsy. Te niepozorne nasiona zawierają 7 gramów białka na 28 gramów.
Zdjęcie autorstwa Heather / CC BY

3. Nasiona dyni
Nasiona dyni to idealna przekąska zastępująca chipsy. Te niepozorne nasiona zawierają 7 gramów białka na 28 gramów.

2. NattoNatto to popularna japońska potrawa przygotowywana ze sfermentowanych ziaren soi, jedzona z ryżem. Potrawa ta to aż 15,5 grama protein na 1⁄2 kubka.
Zdjęcie autorstwa snowpea&bokchoi / CC BY

2. Natto
Natto to popularna japońska potrawa przygotowywana ze sfermentowanych ziaren soi, jedzona z ryżem. Potrawa ta to aż 15,5 grama protein na 1⁄2 kubka.

1. SeitanSeitan to numer jeden na naszej liście potraw bogatych w białko – ma on aż 20 gramów protein na 1⁄2 kubka. Ta popularna w Japonii i Chinach alternatywa dla mięsa pochłania smak tego, z czym jest gotowana, i smakuje wyśmienicie.
Zdjęcie autorstwa Lablascovegmenu / CC BY

1. Seitan
Seitan to numer jeden na naszej liście potraw bogatych w białko – ma on aż 20 gramów protein na 1⁄2 kubka. Ta popularna w Japonii i Chinach alternatywa dla mięsa pochłania smak tego, z czym jest gotowana, i smakuje wyśmienicie.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Biotyna - witamina dla zdrowych włosów Madonna likwiduje cellulitis za 75 tysięcy dolarów Metody depilacji Muzyka to miód na serce Spraw, by twój mąż przestał chrapać Jak stawiać bańki? Wino odmłodzi twoje ciało! Obalamy warzywne mity! 8 zaskakujących korzyści płynących z seksu Płynna dieta Praca nie bardziej stresująca niż partner Dlaczego kac nie pozwala nam podnieść się z łóżka?