Prozdrowotne tajemnice kawy
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuPodnosi ciśnienie krwi, sprzyja nadkwasocie i ma jeszcze kilka innych skutków ubocznych, a jednak tak trudno jej się oprzeć… Mowa oczywiście o kawie. Jej dokładnym właściwościom postanowili się przyjrzeć naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. Ich odkrycia są zaskakujące…
Harvardzcy uczeni przebadali na przestrzeni 18 lat imponującą liczbę respondentów, gdyż aż 126 tysięcy osób. Wyniki jednogłośnie wskazują, że kawa może zmniejszaćryzyko zachorowania na cukrzycę,chorobę Parkinsona, a takżeraka jelita grubego.Osoby, które piły sześć lub więcej filiżanek kawy dziennie ograniczyły to ryzyko o 54 proc.
Ogólnie rzecz biorąc, badania pokazują, że kawa jestznacznie zdrowsza niż szkodliwa - twierdzi Tomas DePaulis, naukowiec z Instytutu Badań Nad Kawą Uniwersytetu Vanderbilt. U większości ludzi kawa wywołuje bardzo mało skutków ubocznych, a przynosi dużo więcej korzyści -dodaje.Kawa może pomóc także w kontrolowaniu astmy, zmniejszyć ból głowy, a nawet zapobiegać próchnicy.
Herbata jest zaliczana do silnych przeciwutleniaczy, ale niewiele osób wie, że ziarna kawy stają się równie bogate w te substancje w trakcie procesu pieczenia. Kofeina zawarta w kawie używana jest do leczenia choroby Parkinsona. Pobudza mózg, zmniejsza zmęczenie zwiększając wytrzymałość fizyczną organizmu.
Udowodniono, że dzieci, którekażdego dniapiją kawę z mlekiem, są mniej podatne na depresję niż inne dzieci.W rzeczywistości nie istnieją żadne badania, które wykazały, że kawa spożywana w umiarkowanych ilościach jest szkodliwa dla dzieci.
Oczywiście kawa nie jest dla wszystkich. U niektórych osób może powodować nerwowość i szybkie bicie serca, a niekiedy wzrost poziomu cholesterolu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze