ModaWłaściwości kefiru

Właściwości kefiru

Właściwości kefiru
Damiesa
30.05.2011 23:10, aktualizacja: 31.05.2011 01:10

Ten rodzaj napoju mlecznego pochodzącego z Kaukazu jest świetnym środkiem na wakacyjne oparzenia słoneczne. Przygotowane na jego bazie okłady doskonale redukują podrażnienia skóry i likwidują zaczerwienienia. Tyle o jego wpływie na urodę. Kefir stosowany w kuchni daje natomiast organizmowi wiele korzyści dla zdrowia. Jakie profity można zyskać systematycznie wprowadzając ten napój do codziennej diety?

Ten rodzaj napoju mlecznego pochodzącego z Kaukazu jest świetnym środkiem na wakacyjne oparzenia słoneczne. Przygotowane na jego bazie okłady doskonale redukują podrażnienia skóry i likwidują zaczerwienienia. Tyle o jego wpływie na urodę. Kefir stosowany w kuchni daje natomiast organizmowi wiele korzyści dla zdrowia. Jakie profity można zyskać systematycznie wprowadzając ten napój do codziennej diety?

Lecznicze właściwości kefiru

Przygotowywany z pasteryzowanego mleka kefir pobudza apetyt, redukuje poziom złego cholesterolu, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz skutecznie wspomaga perystaltykę jelit. Do tego jest produktem niskokalorycznym. Charakterystyczny smak nadają mu grzybki kefirowe, które powodują fermentację mlekową. Choć jego wartość odżywcza jest niższa niż jogurtu, to jest on znacznie lepiej przyswajalny niż mleko.

Ten pożywny napój przynosi szereg profitów dla zdrowia. Zawiera białko, wapń i witaminy z grupy B, które są łatwo przyswajalne przez organizm i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Kefir jest także lekiem łagodzącym skutki zatruć pokarmowych. Dzięki zawartości szczepów bakterii, kefir wykazuje także działanie antynowotworowe. Tenprodukt mleczny ma również zbawienne działanie dla sylwetki. Wspomaga trawienie i ułatwia wchłanianie wapnia. Zawarta w nim witamina B w postaci kwasu foliowego jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek i trawienia białek pokarmowych oraz cukrów. Spożycie kefiru wpływa też na produkcję enzymów działających w układzie odpornościowym.

Jeśli chodzi o profity urodowe to warto wiedzieć, że kefir dobroczynnie wpływa na kondycję włosów, czyniąc je pełnymi blasku i zapobiegając przedwcześnie pojawiającej się siwiźnie, a także przyczynia się do ładnego wyglądu skóry, która dzięki niemu jest dobrze nawilżona i wyraźnie bardziej gładka.

Do jakich potraw pasuje kefir?

Kefir wyśmienicie smakuje z młodymi lub pieczonymi na grillu ziemniakami. Taki posiłek warto wzbogacić odrobiną koperku.

Ten mleczny napój jest idealny na sezon letni, gdyż świetnie gasi pragnienie i dodaje witalności. Kefir w upalne dni przynosi przyjemne uczucie orzeźwienia, a do tego na długo zapewnia uczucie sytości w żołądku. Można więc przygotować na jego bazie pożywne koktajle mleczne. Dobrym pomysłem jest także dodanie do kefiru gruszek, kiwi i jabłek i posypanie takiego deseru cynamonem. Można też na jego bazie przygotować letni chłodnik, mieszając go z ugotowanymi i startymi na tarce burakami lub zielonym ogórkiem oraz solą i pieprzem. Bardzo zdrową przekąską jest kefir z dodatkiem musli oraz otrąb. Taki posiłek jest bogaty w błonnik, a do tego zaserwowany na rozpoczęcia dnia da uczucie sytości na bardzo długo, co wyeliminuje podgryzanie łakoci przed porą obiadową. Propozycją dla leniwych, ale także tych, którzy do kefiru w czystej postaci nie mogą się przekonać jest dodanie do niego syropu owocowego.

Spożywanie kefiru jest zalecane zwłaszcza osobom z zaburzeniami układu pokarmowego. Oczyszczając go w toksyn, podnosi odporność organizmu, a do tego zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Warto więc o nim pamiętać planując zdrowy jadłospis dnia.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także