Składniki:
- sałata lodowa,
- ser feta,
- pomidory,
- papryka czerwona i zielona (świeża),
- szczypiorek,
- zielony ogórek,
- kukurydza z puszki,
- oliwki zielone,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- oregano (najlepiej świeże),
- wyciśnięte ząbki czosnku,
- sól i pieprz oraz odrobinę soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Sałatę "podrzeć" na średniej wielkości kawałki, pomidory, paprykę, ogórkek, szczypiorek, fetę i oliwki pokrić w kostkę (wszystkie składniki krojone powinny mieć taki sam rozmiar), dodać kukurydzę. Sos: do filiżąnki wleć oliwę dodać do niej sok z cytryny, przyprawy, oregano i wyciśnięty czosnek (ilość ząbków zależy od zamiłowania do czosnku) i dobrze wymieszać. Sos dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Odstawić na kilkanście minut, żeby się "przegryzło"!! Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | aniówa |