Już po ostatkach i tłustym czwartku, kto bawił się w weekend i objadał się czwartkowymi słodkościami, ten ma co wspominać. Pozostali mają ostatnią szansę na „przed postną rozpustę”. Wtorek (dzień przed środą popielcową) to ostatni moment na faworki i pączki. Proponuję samodzielne przygotowanie faworków - delikatnych, kruchych ciasteczek. Chociaż przy ich przyrządzaniu trzeba się natrudzić, to warto, bo domowe są zawsze najlepsze. Obficie posypane cukrem pudrem ucieszą dzieci i dorosłych domowników.
Składniki:
50 dag mąki,
8 żółtek,
7 dag masła,
4 łyżki śmietany,
2 łyżki spirytusu,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
20 dag cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
30 dag smalcu,
25 ml oleju.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać do miski.
Dodać schłodzone masło i posiekać je razem z mąka.
Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, spirytus, szczyptę soli.
Szybko zagnieść ciasto.
Następnie przełożyć je na stolnicę i dosyć mocno uderzać w nie wałkiem.
Rozpłaszczające się ciasto ponownie składać i uderzać.
Czynność tę powtarzać około 15 minut.
Dzięki tej metodzie wewnątrz ciasta powstają pęcherzyki powietrza, co wpływa na jego kruchość.
Tak przygotowane ciasto zawinąć w wilgotną ściereczkę i włożyć do lodówki na około godzinę.
Następnie podzielić je na porcje i każdą rozwałkować na cienki placek.
Placek pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm.
W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec.
Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz.
Wkładać faworki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone układać na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł nadmiar tłuszczu.
Jak podawać?
Przed podaniem w miseczce wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym i obficie posypać faworki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |