Czas ziół się zaczął i trzeba z tego korzystać. Omlet ziołowy to potrawa, do której można wykorzystać niemal wszystkie dostępne w sklepach zioła. Bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano, melisa, mięta, cząber, kolendra, lubczyk, majeranek, szałwia a nawet zwykła pokrzywa stanowią wyśmienity dodatek do omletów. Jeśli jeszcze dodamy fetę, ser kozi lub zwykły twarożek, poczujemy prawdziwą eksplozję smaków. Wybór sera i samych ziół oczywiście zależy od naszych upodobań, ale nie bójmy się eksperymentować. Nowe ziołowe smaki testujmy właśnie z omletem!
Składniki:
8 jaj,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek natki pietruszki,
8 liści mięty,
8 liści bazylii,
1 garść liści oregano,
10 dag sera typu feta,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Zioła, natkę pietruszki i szczypiorek dokładnie siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek i zioła na 1 minutę.
Jajka rozbijamy i w misce mieszamy energicznie widelcem, doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy masę jajeczną na patelnię i całość mieszamy.
Smażymy omlet z jednej strony.
W tym czasie kroimy fetę na małe kawałki.
Kiedy odwrócimy omlet, wrzucamy ser i po chwili składamy omlet na pół.
Po kilku minutach podajemy.
Jak podawać?
Na śniadanie lub kolację.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |