Sk艂adniki:
- schab bez kosci,
- ser zolty,
- ananas w plastrach,
- suszone sliwki,
- pieprz,
- sol,
- ziola prowansalskie.
Jak przyrz膮dzi膰?
Schab kroimy w plastry ok. 1 cm, posypujemy sola (ja preferuje vegete), pieprzem i ziolami prowansalskimi. Blache lub plaskie zaroodporne naczynie smarujemy olejem. Ukladamy plastry schabu ciasno obok siebie. Wstawiamy do piekarnika (temp. ok 200 st.) na 20 minut. Po tym czasie prewracamy nasz schabik i pieczemy dalsze 15 minut. Wyciagamy z piekarnika. Ukladamy na kazdym plasterku schabu po plastrze ananasa, potem po plastrze sera (dosc grubym - ok. 3 mm, ewentualnie mozna posypac startym serem). Na koniec ukladamy po sliwce suszonej w dziure w plaster ananasa i tak przygotowane wrzucamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Wyciagamy i zabieramy sie do jedzenia.
Potrzebne przybory:
Naczynie zaroodporne lub blacha, noz do pokrojenia schabu, piekarnik, zeby bylo gdzie to upiec i odrobina dobrych checi.
Jak podawa膰?
Potrawa prezentuje sie bardzo "luksusowo" :) ja podaje ja z ryzem smazonym i lampka dobrego wina.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | sailor |