Składniki:
- duże jabłka najlepiej kwaśne,
- cukier,
- cynamon,
- alkohol (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Przygotować odpowiedniej wielkości kwadraty z folii aluminiowej, aby jabłka się zmieściły i można było zawinąć je szczelnie. Do środka połówek nasypać cukru, cynamonu według własnego upodobania. Można polać alkoholem np.rumem.Zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego piekarnika. Można jeść gdy sprawdzimy aż cukier się rozpuści i jabłka będą miękkie. Można grillować.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa.
Jak podawać?
Od razu po rozwinięciu z folii, albo wyłożyć do salaterki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Emka |