Składniki:
1 kg ziemniaków,
1/2 kg dorodnych pieczarek,
5 dużych ząbków czosnku,
2 duże cebule,
400 ml śmietany 30%,
25 dag żółtego sera (gouda, edamski lub mozzarella),
2 łyżki masła,
przyprawy: tymianek, Vegeta, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki trzeba pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni. Śmietanę wlać do garnka i zagotować, następnie przełożyć do niej podsmażone ziemniaki i dusić około 15 minut. Pieczarki pokroić w słupki, przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, posypać lekko solą i dociskać widelcem, tak aby czosnek puścił sok. Teraz dodać masło, przyprawy aby zapiekanka miała pożądany smak i razem przesmażyć. Następnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy lub garnka. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 150° C. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę i włożyć z powrotem na5-10 minut do piekarnika.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Aerinka |