Składniki:
Krewetki tygrysie lub koktajlowe (zdecydowanie tańsza wersja), masło, czosnek, białe półwytrawne wino, sól, pieprz, oliwa z oliwek, pomidory (puszka), chili (jeśli lubicie na ostro), bazylia (najlepiej z krzaczka), zielone lub czerwone pesto jako dodatek, ale niekoniecznie.
Jak przyrządzić?
Kilka dużych krewetek (na jedną porcję 6) rozmrażamy i smażymy na maśle z dodatkiem czosnku i białego wina. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni na oliwie dusimy pomidory (o tej porze roku najlepsze będą z puszki) z czosnkiem i pesto (do wyboru). Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy odrobinę masła dla złagodzenia sosu i przyprawiamy solą, chili i świeżą bazylią. Na końcu łączymy krewetki z sosem pomidorowym, makaronem i gotowe.
Uwagi:
Przepis słyszałem w Trójce - sprawdziłem i naprawdę polecam, jest przepyszny. Oczywiście pozostałą część białego półwytrawnego wina polecam wypić, do tego dania idealnie pasuje. Kosztu nie podaję, bo zależy od ceny składników (krewetki, wino, pesto, bazylia).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Kamil |