Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 4 komentarzeChociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy i przygotuj pyszny, rodzinny posiłek. Możesz też zapoznać się z kilkoma sprawdzonymi przepisami Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, który przedstawia własne spojrzenie na kuchnię polską. Co przyrządzisz dziś na obiad? Zupę pomidorową, kotlety mielone z mizerią czy gęsie udo z buraczkami?
Ten artykuł ma 3 strony:
Przepis na tradycyjną zupę pomidorową
Należy ona do naszych ulubionych zup. Dzięki odpowiednim przyprawom nadasz jej nowy, niezapomniany smak. Jak przyrządzić aromatyczną pomidorówkę?
Składniki:
- 3 puszki krojonych pomidorów pelati,
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- 1 pęczek młodej włoszczyzny,
- 1 cebula,
- ryż basmati,
- 500 ml wywaru warzywnego,
- kilka ząbków czosnku,
- masło,
- sos sojowy (np. Kikkoman),
- sos tabasco.
Umyj i pokrój warzywa, a następnie posiekaj cebulę oraz czosnek. Całość smaż na maśle tak długo, dopóki warzywa nie zaczną mięknąć. Dodaj pomidory i zalej wywarem. Kontroluj jego ilość, aby zupa nie była zbyt rzadka. Gotuj zupę bez przykrywki, a następnie zmiksuj blenderem. Na koniec dopraw śmietaną, sosem sojowym i tabasco. Do zupy dodaj ugotowany ryż i gotowe.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze