To przepis dla wszystkich wielbicieli maku. Ciasto jest sycące i nieważne jak bardzo kochacie mak – nie dacie rady zjeść całego, dlatego spokojnie można się nim podzielić. Ciasto nadaje się idealnie na te bardziej deszczowe i chłodniejsze dni – w parze z herbatą lub kawą stworzy duet idealny, który natychmiast poprawi humor domownikom.
Składniki:
0,5 kg maku,
0,5 szklanki cukru,
5 dag masła,
3 żółtka,
3-6 białek,
2 łyżki mąki,
4 łyżki kakao,
bakalie,
kieliszek rumu,
0,5 l mleka,
opcjonalnie wafle lub herbatniki.
Jak przyrządzić?
Mak namoczyć w mleku (aż do jego całkowitego wchłonięcia).
Całość zmielić 2-3 razy.
Żółtka, masło i cukier utrzeć.
Następnie dodać do nich mąkę, kakao, zmielony mak, bakalie i nieubite białka.
Dokładnie połączyć składniki.
Następnie dolać rumu i jeszcze raz wymieszać na gładką masę.
Masę makową wylać na wafel, herbatniki lub bezpośrednio na blachę (ja wolę tę opcję) – w zależności od tego jakie połączenie lubimy.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z herbatą earl grey.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |