Sałatka to nie tylko przystawka, ale często samodzielne, syte danie. Prosty przepis pozwala z łatwością przyrządzić smaczną kolację dla niespodziewanych gości. Ziemniaki, cebula i ogórki konserwowe świetnie komponują się z piwem. Dlatego tę sałatkę uwielbiają przede wszystkim panowie. Kobiety stronią od takiej ilości kalorii. Ziemniaki plus majonez to dla nas zbyt dużo jak na wieczorny posiłek.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
4 ogórki konserwowe,
1 cebula,
pęczek koperku,
majonez,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.
Koperek dokładnie myjemy i również drobno kroimy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz i majonez.
Sałatkę przekładamy do salaterki i dekorujemy gałązkami kopru.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z kotlecikami z piersi, pieczonymi mięsami na zimno lub po prostu z pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |