Składniki:
młode ziemniaki,
boczek wędzony,
świeży ogórek,
ogórek małosolny (ewentualnie kiszony),
koperek,
sos
koperkowo-ziołowy lub/i czosnkowy
Jak przyrządzić?
Nie podałam ilości składników, bo każdy dobiera według własnych upodobań. Zieminiaki gotujemy w skórce na półtwardo. Nie obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Dodajemy pokrojone w plasterki lub połówki platerków ogórki świeże i małosolne oczywiście w skórce. Dodajemy bardzo drobno pokrojony i podsmażony boczek. Obowiązkowo bardzo dużo koperku, dzięki któremu uzyskamy bardzo ładny zapach i smak. Na sam koniec należy dodać sos. Wypróbowałam dwa. Jeden to sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy, a drugi to sos czosnkowy (majonez, czosnek, jogurt, zioła prowansalskie). Można oczywiście zrobić z sosem Knorra, a w miseczce postawić sos czosnkowy i każdy sobie może wtedy dodać.
Jak podawać?
Świetna na grilla i nie tylko. Wyśmienita do karkówki.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gosia |