Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej),
- 2-3 jajka,
- 1 łyżeczkę soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na blady kolor.
Do ciasta można dodać 2 płaskie łyżeczki (można więcej) suszonej natki piertuszki, nie zmienia ona zbytnio smaku ciasta, ale zmienia wygląd usmażonego naleśnika, który wygląda ciekawiej.
Farsz:
- 35 dag pieczarek,
- 45 dag kwaszonej (kiszonej - jak kto woli) kapusty,
- 1 duża cebula,
- 3 łyzki ketchupu,
- 2 łyżki masła (masło można zastąpić olejem),
- sól i pieprz do smaku.
Panierka:
- 2 jajka i bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie farszu:Obraną cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na pateni z dwiema łyżkami masła, kiedy sie zeszkli wrzucamy ją do garnka i dodajemy obgotowaną i pokrojoną kapustę oraz pieczarki pokrojone w kostkę (ale nie za drobną) i 3 łyzki ketchupu. Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, następnie ściągamy przykrywkę i trzymając wszystko na małym ogniu przez jakieś 15 minut, stale mieszając, pozwalamy odparować nagromadzoną wodę. Farsz odstawiamy aby ostygł.Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy.Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, bułce tertej i smażymy na złoty kolor.
Uwagi:
Nie są to oryginalne krokiety jakie zamawia się w barach, ale też nie są złe, przygotowane takim sposobem. Mam nadzieje że będą wam smakowały.Ciekawostka!Kiedy robię w domu makaron na rosoł, to do ciasta też dodaję suszona piertuszkę albo suszony koper. Wtedy tak przygotowany makaron bardzo ciekawie wygląda w rosołku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Adriana |