Krokiety z kapustą i grzybami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej),
- 2-3 jajka,
- 1 łyżeczkę soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na blady kolor.
Do ciasta można dodać 2 płaskie łyżeczki (można więcej) suszonej natki piertuszki, nie zmienia ona zbytnio smaku ciasta, ale zmienia wygląd usmażonego naleśnika, który wygląda ciekawiej.

Farsz:
- 35 dag pieczarek,
- 45 dag kwaszonej (kiszonej - jak kto woli) kapusty,
- 1 duża cebula,
- 3 łyzki ketchupu,
- 2 łyżki masła (masło można zastąpić olejem),
- sól i pieprz do smaku.

Panierka:
- 2 jajka i bułka tarta.

Jak przyrządzić?

Przygotowanie farszu:Obraną cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na pateni z dwiema łyżkami masła, kiedy sie zeszkli wrzucamy ją do garnka i dodajemy obgotowaną i pokrojoną kapustę oraz pieczarki pokrojone w kostkę (ale nie za drobną) i 3 łyzki ketchupu. Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, następnie ściągamy przykrywkę i trzymając wszystko na małym ogniu przez jakieś 15 minut, stale mieszając, pozwalamy odparować nagromadzoną wodę. Farsz odstawiamy aby ostygł.Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy.Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, bułce tertej i smażymy na złoty kolor.

Uwagi:

Nie są to oryginalne krokiety jakie zamawia się w barach, ale też nie są złe, przygotowane takim sposobem. Mam nadzieje że będą wam smakowały.Ciekawostka!Kiedy robię w domu makaron na rosoł, to do ciasta też dodaję suszona piertuszkę albo suszony koper. Wtedy tak przygotowany makaron bardzo ciekawie wygląda w rosołku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
AutorAdriana

Krokiety z kapustą i grzybami: Podobne przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami: wypróbuj również

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... podbije serce każdego niejadka. Nie ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... Część z nas do grona świątecznych potraw coraz częściej zalicza krokiety z pieczarkami albo krokiety z kapustą i grzybami. To proste w przyrządzeniu danie świetnie sprawdza ... się także nie tylko od święta, lecz także na co dzień. Co więcej, ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Krokiety z serem

... jest przyrządzenie krokietów z serem. Jeżeli nie wyobrażasz sobie dnia bez choćby plasterka tego niezwykłego produktu, zobacz, co jeszcze możesz przygotować, korzystając z jego właściwości. Jeżeli natomiast jedzenie ... jest dla ciebie obojętne, ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... w tej samej wodzie, odcedź i przepuść przez ...

dawno temu

Smażone grzyby

... Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy ... można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać ...

dawno temu

Suszone grzyby

... , jak na przykład ser biały, szynkę czy wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się samodzielnie suszyć są grzyby. Zebrane ... niż spacer po lesie i zbieranie jego ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Dania z grzybami

... Sierpień to czas wytężonych poszukiwań leśnych grzybów, których przyrządzenie nie musi być spędzać snu z powiek. Niedzielny spacer możesz ukoronować aromatycznymi potrawami, jakich przyrządzenie ... nie jest trudne, a efekt wprawi w zachwyt ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Sposób na grzyby w cieście

... Grzyby nie mają może zbyt wielu wartości odżywczych, ale za to doskonale smakują, zwłaszcza grzyby w cieście. A jeśli do tego dodamy jeszcze, że jest to ciasto piwne, to już chyba nikogo nie trzeba ... będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... : 1 duża główka kapusty pekińskiej, 1 ...

dawno temu

Powiązane Tematy