Składniki:
Ciasto jak na naleśniki: mąka, jajka, mleko, szczypta soli. Olej do smażenia, bułka tarta, jajka do obtaczania krokietów. Farsz: ser zółty, ogórek kiszony, papryka (żółta, czerwona, zielona), wędlina (wg uznania), pomidor, pieczarki, cebula.
Jak przyrządzić?
Robimy ciasto i smażymy naleśniki. Kroimy składniki farszu w kostkę, tj. ogórek, paprykę, wędlinę. Ser kroimy w paseczki lub trzemy na tartce. Cebulę przysmażamy do zeszklenia na oleju, a następnie dodajemy pieczarki i dusimy. Gdy pieczarki będą gotowe, nakładamy je (oczywiście z cebulką) na naleśniki, posypujemy tartym serem, potem kolejne składniki, czyli ogórek i pomidor, znowu posypujemy serem, papryka, posypujemy serem, wędlina i znów ser. Na koniec zwijamy naleśniki z nadzieniem tak jak krokiety, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy do zarumienienia.
Jak podawać?
Najlepiej podawać ciepłe, z keczupem i majonezem. Ale oczywiście jak kto lubi. Bardzo dobre danie na kolację. Krokiety nie zawsze muszą być tradycyjne z mięsem. Życzę smacznego!
Uwagi:
Składniki mogą być naprawdę różne, według uznania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Niagarka |