Składniki:
5 jajek, 2,5 szkl. mąki, 2 i 1/4 szkl. cukru, 1 kostka margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao. Krem: budyń waniliowy, 1/2 l mleka, 1/2 kostki masła, 2 żółtka, 30 dag truskawek.
Jak przyrządzić?
Cukier ubić z żółtkami, dodać margarynę i mąkę. Na końcu dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. Ciasto ułożyć na blasze: na spodzie białe, na górze ciemne. Piec ok. 30 minut. Ugotować jeden budyń waniliowy z 1/2 l mleka. Aby budyń był gęsty, podczas gotowania wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej. Pół kostki masła utrzeć z dwoma żółtkami, dodać ochłodzony budyń i ubijać tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa.Truskawki umyć, zdjąć szypułki i osuszyć. Na ostudzonym placku układać przekrojone na ćwiartki truskawki, a później krem. Wierzch można posypać startą na tarce gorzką czekoladą. Smacznego!
Uwagi:
Potrzebne truskawki i gorzka czekolada do dekoracji.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kacia;* |