Potas należy do grupy makroelementów czyli pierwiastków chemicznych, których organizm ludzki dla prawidłowego funkcjonowania potrzebuje w dużych ilościach, powyżej 100 mg na dobę. Dobowe zapotrzebowanie na potas jest szczególnie wysokie, gdyż dla dorosłego człowieka wynosi około 3500 mg.
W naszym organizmie potas zgromadzony jest głównie wewnątrz komórek, a jego rolą jest utrzymywanie w nich wody. Wraz z sodem pierwiastek ten uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi, a wspólnie z magnezem i wapniem wpływa na utrzymanie prawidłowego rytmu serca. Jony potasu są również niezbędne dla prawidłowego skurczu wszystkich mięśni naszego ciała. Dzięki nim odbywa się także sprawny przepływ impulsów nerwowych w organizmie, a więc prawidłowa reakcja na różne bodźce zewnętrzne. Potas bierze udział w przekazywaniu impulsów z mózgu do mięśni. Pierwiastek ten uczestniczy również w wytwarzaniu energii z węglowodanów i jest niezbędny dla aktywności licznych enzymów.
Przy zrównoważonej, urozmaiconej diecie obfitującej w świeże warzywa i owoce nie powinno dochodzić do niedoborów potasu. Jednak większość ludzi żyje obecnie w ciągłym pośpiechu, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju gotowe dania i przekąski. Są to potrawy bogate w sól kuchenną i bardzo przetworzone, w związku z czym ubogie w potas. Długotrwałe stosowanie takiej diety może prowadzić do niedoborów potasu, gdyż nadmiar sodu z soli kuchennej wypiera potas z organizmu.
Na niedobór potasu mogą cierpieć osoby, które zażywają leki moczopędne, kortyzol, niektóre leki nasercowe oraz nadużywające silnych środków przeczyszczających. Do spadku poziomu potasu w organizmie może prowadzić również wypijanie nadmiernej ilości kawy i nadużywanie alkoholu, gdyż obie te używki działają moczopędnie. Niedobór potasu może pojawić się szybko podczas wymiotów i biegunek, a także wyniszczających diet odchudzających i głodówek.
Zwiększone zapotrzebowanie na potas mają osoby pracujące ciężko fizycznie i uprawiające intensywnie sport, gdyż podczas wysiłku duża ilość tego pierwiastka „ucieka” z organizmu wraz z potem. Dla takich osób przeznaczone są tzw. napoje izotoniczne, które szybko uzupełniają poziom elektrolitów, w tym właśnie potasu.
Objawy niedoboru potasu:
osłabienie,częste omdlenia,zakłócenia rytmu serca,bóle i skurcze mięśni,opóźniona reakcja na bodźce,zaparcia,nadmierna suchość skóry,bóle i zawroty głowy.
Najlepszym źródłem potasu są świeże warzywa i owoce. Szczególnie dużo tego cennego pierwiastka zawiera awokado, a także banany, pomidory oraz ich przetwory (szczególnie sok), brokuły, ziemniaki w łupinach i suszone morele. Suplementację potasu może zalecić jedynie lekarz. Samodzielne stosowanie preparatów potasu nie jest wskazane i może być niebezpieczne, gdyż przy przedawkowaniu tego pierwiastka może dojść do zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej organizmu.