Sód i potas w organizmie
ALICJA • dawno temuOdwodnienie organizmu, ogólne osłabienie, kurcze mięśniowe, a nawet zaburzenia rytmu serca z migotaniem komór włącznie — takie mogą być konsekwencje niedoboru sodu i potasu. Zatroszcz się o odpowiednią dawkę tych minerałów w codziennej diecie.
Dobowe zapotrzebowanie:
- Potas — 2–3,5 g
- Sód — 2–4 g
Rola sodu i potasu w organizmie
Potas i sód regulują gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową w organizmie. Sód jest głównym elektrolitem płynów zewnątrzkomórkowych, podczas gdy potas występuje przede wszystkim wewnątrz komórek. Ta nierozłączna para odpowiada za wymianę substancji przez błonę komórkową oraz rozprzestrzenianie się pobudzeń elektrycznych we włóknach nerwowych.
Źródła potasu:
- morszczyn i glony morskie,
- drożdże piwne,
- nasiona,
- orzechy i migdały,
- suszone owoce,
- warzywa strączkowe,
- mięso i ryby.
Źródła sodu:
- glony morskie,
- sery,
- ryby i owoce morza,
- oliwki zielone i czarne,
- sos sojowy.
Nadmiar sodu
O ile do niedoboru sodu w organizmie dochodzi niezwykle rzadko, to przedawkowanie tego minerału jest stosunkowo łatwe. Wynika to z faktu, że praktycznie wszystkie produkty spożywcze zawierają w składzie sól. Dodatkowe dosalanie potraw na talerzu zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, grożącego niewydolnością serca.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze