Składniki:
300 g łososia wędzonego (lepszy w kawałku niż w plastrach), 1/8 kostki masła, 1 mała cytryna, 1 szklanka śmietany 18% (ja używam Piątnicy, ale może być inna, ważne, aby była gęsta), duży pęczek świeżego kopru (lub 2 małe), szklanka bulionu warzywnego (może być rybny), łyżka mąki, sól, biały pieprz, kropla sosu sojowego (niekoniecznie), szczypta cukru, 500 g makaronu.
Jak przyrządzić?
Łososia kroimy w paseczki 2-3 cm. Cytrynę obieramy ze skórki, a miąższ kroimy w kostkę. Koper siekamy. Przygotowujemy bulion (ja rozpuszczam pół kostki rosołowej warzywnej w szklance wrzątku). W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy łyżkę mąki, delikatnie mieszamy. Wlewamy bulion (mieszamy), wlewamy śmietanę (mieszamy). Gdy sos się zagotuje (wszystko robimy na malusieńkim ogniu), wrzucamy cytrynę i koper, pieprzymy, ewentualnie dosalamy, dodajemy kroplę sosu sojowego i szczyptę cukru. Znów doprowadzamy do zawrzenia. Do tego wrzucamy łososia, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 30 min do przegryzienia. Następnie podgrzewamy (tu już uważamy, żeby nie zagotować) i polewamy makaron (najlepsze są grube wstążki, świderki, kokardki). Taka pasta z łososiem wygląda i smakuje jak w dobrej restauracji. Spokojnie możemy ją przygotować na wieczór ze znajomymi czy obiad z teściową;) Jeśli wyjdzie zbyt kwaśne, dodajemy sody.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, garnek (najlepiej teflonowy lub żeliwny)
Jak podawać?
Makaron układamy na talerzu (podgrzanym), robiąc stożek na środku. Stożek polewamy sosem. Możemy udekorować cytryną i gałązką kopru.
Uwagi:
Oddzieliłam przygotowanie sosu od dodania łososia bardzo celowo. Taka baza cytrynowo-koperkowa (sos) nadaje się do wielu innych ryb.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | PolaSzpojankowsk |