Ta potrawa uda się nawet początkującym.
Składniki:
Mięso:
- 2 piersi z kurczaka (tzn. 4 płaty).
Marynata:
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- duża garść świeżych ziół (w tym przypadku: szałwia, tymianek, kolendra),
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Marynata:
1) W naczyniu, w którym będziemy marynować mięso, mieszamy oliwę,rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i cienko pokrojoną na plasterki cytrynę.Wkładamy mięso (jeśli piersi są bardzo grube, można je przekroić poziomona 2 części) i obtaczamy je w powstałym sosie. Dorzucamy drobno pokrojonezioła i jeszcze raz przewracamy wszystkie składniki, aby zioła dobrze przylgnęłydo mięsa.
2) Całość zostawiamy w chłodnym miejscu (ale nie bardzo zimnym) na min. 1 godz.
3) Kładziemy na ruszt grilla z bardzo gorącym żarem pod spodem.
4) Pieczemy kilka minut po każdej stronie.
Jak podawać?
Bezpośrednio po upieczeniu. W dowolny, dostępny sposób.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |