Składniki:
paczka makaronu, pęczek bazylii, 2 dag orzechów lub obranego słonecznika (w oryginale są ziarenka szyszek pinii), 1 ząbek czosnku, 10 dag parmezanu, sól, oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron, a w międzyczasie miksujemy: bazylię, orzechy, czosnek, sól i dolewamy oliwę, sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany, na koniec dodajemy parmezan. Odcedzamy makaron i wlewamy sos, energicznie mieszając.
Potrzebne przybory:
garnek, mikser i 2 drewniane łyżki do mieszania
Uwagi:
Można ten sos przechowywać w lodówce do 3 tygodni w zamkniętym słoiczku. Powierzchnia sosu musi być przykryta warstwą oliwy (0,5 cm).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Porcje | 4 |
Autor | nadziula |