Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- marynata: 2 łyżecki mąki zziemniacanej,3-4 zmiażdżone ząbki czosnku, 2-3 łyżki miodu, 6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki octu winnego,3 łyżki oleju,
- po 1/2 łyżeczki ziół (przypraw): majeranku, tymianku,soli, pieprzu, vegety, ewentualnie "przyprawy do żeberek" Kotanyi.
Jak przyrządzić?
Żeberka pokroić na porcje, wrzucić do wrzącej, posolonej wody i gotować ok.15 min. Wyjąć i przestudzić. Składniki marynaty wymieszać, zalać marynatą w misce i zostawić na 1 godz.Piec na grillu po kilka minut z obydwu ston, smarując w trakcie pieczenia marynatą.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Autor | dickw |