Kilka sposobów zdrowego odżywiania
DANUTA CAPIGA • dawno temuZamiast katowania organizmu dietami cud, trzeba po prostu zdrowo się odżywiać, a efekty przyjdą same. Zdrowe to nie znaczy niesmaczne. Istnieje tyle wariantów niskokalorycznych i zdrowych posiłków do przygotowania, że stwierdzenie - niesmaczne nie ma w ogóle uzasadnienia. Należy tylko pamiętać, że zdrowy styl życia to nie chwilowa zabawa. Trzeba zmienić nawyki żywieniowe, przestawić się na pozytywne myślenie, mieć motywację.
Zamiast katowania organizmu dietami cud, trzeba po prostu zdrowo się odżywiać, a efekty przyjdą same. Zdrowe to nie znaczy niesmaczne. Istnieje tyle wariantów niskokalorycznych i zdrowych posiłków do przygotowania, że stwierdzenie — niesmaczne nie ma w ogóle uzasadnienia. Należy tylko pamiętać, że zdrowy styl życia to nie chwilowa zabawa. Trzeba zmienić nawyki żywieniowe, przestawić się na pozytywne myślenie, mieć motywację.
Zdrowe żywienie to spożywanie produktów z każdej grupy spożywczej. Jest to gwarancją dostawy wszystkich składników odżywczych, których potrzebuje organizm.
Warzywa powinny znaleźć się w każdym posiłku, gdyż są bogatym źródłem błonnika, tzw. wypełniaczem, który powoduje, że dłużej czujemy się syci po posiłku..
W diecie nie może zabraknąć świeżych owoców, produktów o niskiej zawartości tłuszczu, produktów pełnoziarnistych. Unikać należy natomiast soli i cukru, dań typu instant, fast – food, przegryzek typu chipsy, paluszki, krakersy.
Do posiłków należy wprowadzić kilka tricków, które ułatwią nam zdrowe odżywianie. Ziemniaki tak lubiane przez Polaków można zstąpić ryżem lub kaszą. Brązowy ryż to bogactwo witamin i minerałów. Kasze są pożywnym, zdrowym produktem, lekkostrawne, zawierają skrobię, białko, wiele witamin z grupy B i dużo składników mineralnych.
Sztuczne, kaloryczne słodkości można zamienić na zdrowsze np. zastępując je owocami. Zjedzenie jabłka czy ananasa daje nawet minusowy bilans kaloryczny, gdyż organizm musi spalić więcej kalorii, aby je strawić.
Do zdrowego odżywiania należy wprowadzić przyprawy takie jak: kurkumę i cynamon, które mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Kurkuma to źródło antyoksydantów zabezpieczających organizm przed wolnymi rodnikami. Cynamon ma właściwości bakteriobójcze i antyalergiczne, pobudza produkcję soku żołądkowego, działa rozkurczowo i wiatropędnie.
Jeśli zależy nam na zdrowym żywieniu i szczupłej sylwetce, w naszym menu na stałe powinny zagościć otręby. Są produktem wysokokalorycznym, ale absolutnie nie tuczącym. Zawierają tłuszcz, który jest cenny dla organizmu, bo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za dobre nawilżenie skóry. Otręby przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację.
Znajomość pewnych tricków żywieniowych znacznie ułatwia zdrowe odżywianie, ale żeby nasz organizm był w dobrej kondycji potrzebny jest jeszcze ruch i wysiłek fizyczny. Pogoda nam sprzyja - reszta zależy od nas samych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze