Chemiczne dodatki do żywności
ALICJA • dawno temuKto z was zadaje sobie trud i czyta opakowania produktów spożywczych? Drobny druk skutecznie zniechęca wiele osób do zapoznania się ze składem chemicznym. Poza tym, wiele nazw składników nic nam nie mówi. Poniżej krótka lista susbtancji chemicznych zawartych w wysokoprzetworzonej żywności.
Barwniki spożywcze - jest ich ponad 50! Mają za zadanie nadać produktowi piękny, świeżyw wygląd. Nie daj się zwieść marketingowcom. Napis "barwniki identyczne z naturalnymi" to nie to samo, co barwniki naturalne. Przykład szcztucznych barwników: tartrazyna.
Sztuczne aromaty spożywcze — te z kolei oddziałują na zmysł powonienia. Ta chemiczna imitacja np. mięty i wanilii nie ma nic wspólnego z prawdziwymi przyprawami.
Wybielacze - śnieżnobiała mąka nie jest najlepszym wyborem. Jej stwórca pozbawił ją wielu właściwości odżywczych.
Środki wzmacniające smak i zapach - możesz je spotkać w zupkach błyskawicznych. Mogą powodować alergie.
Środki konserwujące - np. benzoesan sodu, kwas sorbowy, sorbinian potasowy, to substancje, które mają wydłużyć żywotność danego produktu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze