Zdrowsze zamienniki cukru

8. SłodkościKiedy chcesz sobie co nieco posłodzić – jest wiele opcji do wyboru. Często słyszymy, że cukier nie jest zdrowy, a jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką – o ile w ogóle – przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o każdym z tych naturalnych słodzików. Pamiętaj jednak, że bez względu na to, który z nich wybierzesz – cukier to cukier i należy go ograniczać w diecie.
Zdjęcie autorstwa theBRMan / CC BY

8. Słodkości
Kiedy chcesz sobie co nieco posłodzić – jest wiele opcji do wyboru. Często słyszymy, że cukier nie jest zdrowy, a jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką – o ile w ogóle – przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o każdym z tych naturalnych słodzików. Pamiętaj jednak, że bez względu na to, który z nich wybierzesz – cukier to cukier i należy go ograniczać w diecie.

7. Nektar z agawy – 60 kalorii na łyżkęMimo że nektar ten zawiera 25% więcej kalorii niż cukier, agawa jest też 50% słodsza, więc zwykle używa się jej mniej. Często reklamuje się ją jako „naturalną” i zawierającą niski indeks glikemiczny. Jednakże niski indeks wynika z tego, że to w 90% fruktoza. Dla porównania cukier zawiera 50% fruktozy. Należy więc uważać, gdyż fruktoza w diecie jest w porządku, jednak jej duże dawki mogą prowadzić do odporności na insulinę.
Zdjęcie autorstwa werner22brigitte / CC BY

7. Nektar z agawy – 60 kalorii na łyżkę
Mimo że nektar ten zawiera 25% więcej kalorii niż cukier, agawa jest też 50% słodsza, więc zwykle używa się jej mniej. Często reklamuje się ją jako „naturalną” i zawierającą niski indeks glikemiczny. Jednakże niski indeks wynika z tego, że to w 90% fruktoza. Dla porównania cukier zawiera 50% fruktozy. Należy więc uważać, gdyż fruktoza w diecie jest w porządku, jednak jej duże dawki mogą prowadzić do odporności na insulinę.

6. Syrop klonowy – 52 kalorie na łyżkęSyrop klonowy często reklamuje się jako odżywczy cukier, ponieważ jest „naturalny” i „nierafinowany” oraz zawiera więcej magnezu, ryboflawiny, cynku, wapnia i potasu niż inne cukry. Jednakże należałoby wypić większość buteleczki, aby odczuć faktyczne zalety. 1/4 filiżanki zawiera tylko 5 miligramów wapnia, czyli mniej niż 1% zalecanej dziennej dawki. Najlepiej używać syropu klonowego w owsiance, dressingu i jako polewę naleśników i gofrów.
Zdjęcie autorstwa Lnk.Si / CC BY

6. Syrop klonowy – 52 kalorie na łyżkę
Syrop klonowy często reklamuje się jako odżywczy cukier, ponieważ jest „naturalny” i „nierafinowany” oraz zawiera więcej magnezu, ryboflawiny, cynku, wapnia i potasu niż inne cukry. Jednakże należałoby wypić większość buteleczki, aby odczuć faktyczne zalety. 1/4 filiżanki zawiera tylko 5 miligramów wapnia, czyli mniej niż 1% zalecanej dziennej dawki. Najlepiej używać syropu klonowego w owsiance, dressingu i jako polewę naleśników i gofrów.

5. Miód – 64 kalorie na łyżkęMiód zawiera więcej glukozy niż agawa, co oznacza, że idealnie nadaje się jako dodatek do smoothie po ćwiczeniach. Sprawdza się też świetnie jako dodatek do herbaty, jogurtu, dressingu i słodkiego chleba.
Zdjęcie autorstwa TheCulinaryGeek / CC BY

5. Miód – 64 kalorie na łyżkę
Miód zawiera więcej glukozy niż agawa, co oznacza, że idealnie nadaje się jako dodatek do smoothie po ćwiczeniach. Sprawdza się też świetnie jako dodatek do herbaty, jogurtu, dressingu i słodkiego chleba.

4. Melasa – 58 kalorii na łyżkęMelasa to produkt uboczny wytwarzania cukru. Najciemniejsza forma melasy jest najbardziej odżywcza: łyżka dostarcza ponad 10% dziennej zalecanej dawki żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Jaśniejsze rodzaje natomiast mają mniej składników odżywczych i zawierają więcej cukru. Melasa nadaje się do ubijanych słodkich ziemniaków, smoothie, polew i marynat, ciast i ciasteczek.
Zdjęcie autorstwa Jules Morgan / CC BY

4. Melasa – 58 kalorii na łyżkę
Melasa to produkt uboczny wytwarzania cukru. Najciemniejsza forma melasy jest najbardziej odżywcza: łyżka dostarcza ponad 10% dziennej zalecanej dawki żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Jaśniejsze rodzaje natomiast mają mniej składników odżywczych i zawierają więcej cukru. Melasa nadaje się do ubijanych słodkich ziemniaków, smoothie, polew i marynat, ciast i ciasteczek.

3. Stewia – 0 kalorii na łyżkęStewia to niezawierający kalorii słodzik uzyskiwany z liści rośliny o tej samej nazwie, który ma dobroczynny wpływ na poziom cukru we krwi. Jednakże w Unii Europejskiej została dopuszczona do użytku dopiero pod koniec 2011 roku, w związku z obawami o jej kancerogenny charakter. Stewia jest 300 razy bardziej słodka niż cukier, więc należy odpowiednio dostosować jej ilość, aby uzyskać pożądaną słodkość.
Zdjęcie autorstwa Flyingbikie / CC BY

3. Stewia – 0 kalorii na łyżkę
Stewia to niezawierający kalorii słodzik uzyskiwany z liści rośliny o tej samej nazwie, który ma dobroczynny wpływ na poziom cukru we krwi. Jednakże w Unii Europejskiej została dopuszczona do użytku dopiero pod koniec 2011 roku, w związku z obawami o jej kancerogenny charakter. Stewia jest 300 razy bardziej słodka niż cukier, więc należy odpowiednio dostosować jej ilość, aby uzyskać pożądaną słodkość.

2. Cukier turbinado – 45 kalorii na łyżkęCukier ten wytwarza się z wysychającego soku trzciny cukrowej, a jego ciemniejszy kolor pochodzi ze śladowych ilości melasy. Cukier ten nada ciekawszy smak deserom, można kryształkami posypywać ciasteczka lub mielić i dodawać do ciasta.
Zdjęcie autorstwa flomo001 / CC BY

2. Cukier turbinado – 45 kalorii na łyżkę
Cukier ten wytwarza się z wysychającego soku trzciny cukrowej, a jego ciemniejszy kolor pochodzi ze śladowych ilości melasy. Cukier ten nada ciekawszy smak deserom, można kryształkami posypywać ciasteczka lub mielić i dodawać do ciasta.

1. Brązowy cukier – 52 kalorie na łyżkęNieporozumieniem związanym z brązowym cukrem jest jego ciemny kolor, który sugeruje, że jest on naturalny i mniej przetwarzany. Jednak brązowy kolor powstaje w wyniku dodania melasy – dlatego ten rodzaj cukru nie jest zdrowszy od zwykłego cukru stołowego, tylko inny. Najlepiej nadaje się do pieczenia i przygotowywania polew.
Zdjęcie autorstwa Comrade Foot / CC BY

1. Brązowy cukier – 52 kalorie na łyżkę
Nieporozumieniem związanym z brązowym cukrem jest jego ciemny kolor, który sugeruje, że jest on naturalny i mniej przetwarzany. Jednak brązowy kolor powstaje w wyniku dodania melasy – dlatego ten rodzaj cukru nie jest zdrowszy od zwykłego cukru stołowego, tylko inny. Najlepiej nadaje się do pieczenia i przygotowywania polew.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Problemy ze snem Czy popełniasz te błędy podczas choroby? Nieprzyjemny zapach z ust Kup róże i razem z Biedronką wesprzyj edukację w obszarze profilaktyki nowotworowej W nowej skórze Rzeżączka ciągle groźna Śniadanie na kaca Rola chromu w organizmie Kot, który leczy Piękne nogi latem Zdrowe przekąski na podróż Pozbądź się rutyny w 7 dni

Popularne w tym tygodniu:

Jak działa ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży? Ubezpieczenie w razie odwołania lub przerwania podróżyMATERIAŁ PROMOCYJNY Labiominoroplastyka – zaawansowane techniki oraz aspekt kwalifikacji do zabiegu