Składniki:
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3 żółtka
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 kostki masła (koniecznie bez dodatków roślinnych)
Jak przyrządzić?
Budyń:
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki. Do mleka dodać cukry i zagotować. Do 1/2 szkl. mleka dodać żółtka i mąkę, wymieszać dobrze. Kiedy mleko zawrze połączyć składniki i doprowadzić do wrzenia mieszając (aby nie powstały grudki). Gotuje się jak tradycyjny budyń. Wyłożyć do wystudzenia. Nastepnie ubijać masło (może być mikser elektryczny) lub ucierać, dodając budyń. Można w trakcie ubijania kremu dodać kilka kropli soku z cytryny.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser lub makutra i tuczek:)
Jak podawać?
Krem można stosować do ciast, tortów np. pyszny z kruchymi babeczkami. Można również dołozyć do kremu kakao lub pokrojone owoce (np. brzoskwinie) i układać np.: biszkopt- krem - delicje ( lub owoce) - zalać galaretką.
Uwagi:
Prosty i pyszny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Nina |