Składniki:
pół porcji włoszczyzny,
2 pory,
2 ziemniaki,
5 dag masła,
kostka rosołowa,
łyżka mąki,
pół szklanki śmietany,
sól, zielenina
Jak przyrządzić?
Oczyszczoną włoszczyznę pokrajać na mniejsze kawałki. Pory oczyścić, przyciąć końce ciemnozielonych liści i twardą piętkę, a następnie dokładnie wymyć i pokroić w krążki. Włoszczyznę podsmażyć bardzo krótko na rozgrzanym tłuszczu, zalać wrzącą wodą (1 litr), dodać pory i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a następnie ugotować do miękkości. Tak przygotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, doprawić zupę do smaku solą i kostką z drobiu.
Jak podawać?
Już do gotowej zupy można wsypać zieleninę (podawać z dodatkiem grzanek).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasik |