Wigilia świąt Bożego Narodzenia w polskiej tradycji jest dniem obchodzonym nadzwyczaj uroczyście i powszechnie uważanym za najbardziej rodzinny dzień w roku. Rozpoczęcie wieczerzy wigilijnej wraz z pierwszą gwiazdką nawiązuje do gwiazdy betlejemskiej, zwiastującej narodziny Jezusa. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być proste i postne. Łazanki z makiem to na pewno prosta potrawa, lubiana przez dorosłych i dzieci.
Składniki:
40 dag mąki,
2 jaja,
6 łyżek wody,
szczypta soli,
25 dag maku,
0,5 szklanki miodu,
10 dag rodzynek,
10 dag łuskanych orzechów włoskich,
10 dag migdałów bez skórki,
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczy,
1/3 szklanki słodkiej śmietanki,
30 ml mleka.
Jak przyrządzić?
Z przesianej mąki, jajek, wody i szczypty soli zagnieść ciasto.
Podzielić je na 3 placki, każdy rozwałkować bardzo cienko, pozostawić do przesuszenia.
Kroić w paski o szerokości 2 cm i w poprzek na kwadraciki.
Gotować w osolonej wodzie, wyjąć kiedy wypłyną na wierzch.
Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu około pół godziny.
Następnie przepuścić dwukrotnie przez maszynkę.
W garnku rozpuścić miód, dodać mak i chwilę podgrzewać, nie gotować.
Dodać sparzone rodzynki, pokruszone orzechy, migdały, skórkę pomarańczy, wlać śmietanę i wszystko dobrze wymieszać.
Łazanki połączyć z makiem i podawać na stół.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |