Indeks glikemiczny - dlaczego jest tak ważny?
TYNKA • dawno temuIndeks glikemiczny – odchudzanie oparte na jego wskazaniach przebiega stosunkowo szybko i łagodnie. Jest szczególnie ważny przy diecie Montignaca. Czym jest tajemniczy IG i jak go wykorzystać, by zrzucić zbędne kilogramy? To nie takie trudne. Sama zobacz?
Co to jest indeks glikemiczny?Co to jest IG? To zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi. Im wyższy indeks glikemiczny, tym więcej glukozy, a tym samym insuliny. Dlaczego insulina nie sprzyja odchudzaniu? Ponieważ po pierwsze, umożliwia przyswajanie cukru i magazynowanie tłuszczu, a po drugie wywołuje uczucie głodu.
Niski indeks glikemiczny Niski indeks glikemiczny mają prawie wszystkie świeże owoce i warzywa. Ale nie oznacza to, że tylko po te produkty można sięgać. Dobre są także płatki zbożowe, chleb pełnoziarnisty, ryż brązowy, makaron z pełnej mąki, soki owocowe, gorzka czekolada (pow. 70 proc. Kakao), marmolada owocowa bez cukru, chude mięso, drób, ryby, dziczyzna, mleko, biały odtłuszczony ser, jogurt.
Wysoki indeks glikemiczny Jeśli jesteś na diecie Montignaca, to musisz się wystrzegać produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny. Należą do nich: ziemniaki, chipsy, gotowane buraczki i gotowana marchewka, kukurydza i jej przetwory, cukier, miód, bób gotowany, białe pieczywo, banany, melony, rodzynki, piwo.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze