Składniki:
Kurczak (1/2 filetu z kurczaka),
przyprawy (pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka itd.),
kapusta pekińska,
ogórek kiszony,
ogórek świeży,
szczypiorek,
koperek,
kiełki słonecznika,
kefir lub jogurt naturalny
Jak przyrządzić?
Kurczaka przyprawić i położyć do naczynia parującego - tak na 20-30 min.Jak on będzie dochodził, pokroić kapustę pekińską (1/3 średniej kapusty) i wrzucić do miseczki. Pokroić świeży ogórek (pół ogórka) w kostkę, szczypiorek i koperek również pokroić i wrzucić do reszty. Ogórki kiszone (2-3 średnie sztuki) zetrzeć na tarce i też wrzucić. Również kiełki mogą się tam znaleźć. Wszystko zalać jogurtem. Wymieszać. Przyprawić do smaku.
Potrzebne przybory:
naczynie do parowania, nóż do krojenia, miszeczka na sałatkę, deska do krojenia, łyżka, widelec, nóż, talerz
Jak podawać?
Uparowany filet z kurczaka wyłożyć na talerz i obok położyć sałatkę.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | magdap |