Glony w kuchni
ALICJA • dawno temuWiele kosmetyków do twarzy zawiera w swym składzie glony, gdyż działają one kojąco na skórę. A czy wiesz, że glony można także jeść? Glony to ceniony dodatek w kuchni japońskiej, który wzbogaca smak praktycznie każdego sushi (glony nori). Powoli glony zaczynają pojawiać się na europejskich i amerykańskich stołach. Dlaczego mistrzowie kuchni decydują się na rewolucje kulinarne i dodawanie glonów do menu?
Glony a zdrowie
Glony są niewyczerpalnym źródłem soli mineralnych (żelaza, wapnia, sodu, magnezu, potasu, fosforu) oraz witaminy A, B, C i D. Ponadto, glony zawierają więcej białka niż mięso. Od setek lat ludy nadmorskie czerpały z licznych dobrodziejstw tych wodnych warzyw, gdyż:
- glony regulują pracę przewodu pokarmowego,
- wpływają korzystnie na funkcjonowanie tarczycy,
- regenerują tkanki,
- są źródłem energii.
Zastosowania kulinarne
Niewtajemniczeni powinni zasięgnąć informacji od zaprzyjaźnionych szefów kuchni na temat tego, jak smacznie przyrządzić glony. A wiedzcie, że glony można dodać do sałatek, zup, przystawek czy dań z patelni. Śmiało możecie pokusić się o przyrządzenie domowego sushi z dodatkiem glonów. Jeśli nie możecie się przełamać, żeby włożyć do ust obślizgłą roślinkę, warto rozejrzeć się za sproszkowaną wersją.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze