5 sposobów na czystą kuchnię
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuDziś w nocy przyśniło ci się, że zarazki zaatakowały twoją kuchnię? Nie musisz mieć bzika na punkcie czystości, aby martwić się o higieniczność przygotowywanego jedzenia. W końcu jesteś odpowiedzialna za zdrowie swoich współmieszkańców. Zamiast budzić się w nocy z krzykiem, zwalcz bakterie, które zadomowiły się w twoim mieszkaniu. Dowiedz się, jak zadbać o czystość w kuchni!
Zdrowe jedzenie wolne od bakterii
Jeżeli chcesz zadbać o higienę swojej kuchni, zrób generalne porządki w lodówce i w szafkach, w których przechowujesz jedzenie. Wyrzuć wszystkie przeterminowane lub podejrzanie wyglądające produkty – wyhodowana na nich niebezpieczna pleśń i bakterie mogą przenosić się na pozostałe pokarmy. Uważaj, aby przez przypadek nie wyrzucić świeżego sera pleśniowego!
Każda szanująca się pani domu powinna mieć do dyspozycji więcej niż jedną deskę do krojenia – na każdej z nich posiekasz inny rodzaj pożywienia. Generalnie nie powinnaś ćwiartować mięsa na desce, na której później kroisz warzywa na sałatkę z zielonym ogórkiem. Zdrowe gotowanie to podstawa!
Jak sprzątać, aby przy okazji nie nabrudzić?
Po sporządzeniu posiłku zawsze wycierasz dokładnie blat? Pamiętaj, że resztki pokarmów mogą osadzać się również na zlewie, czy w zmywarce. Trudno stwierdzić, gdzie wylądują bakterionośne okruchy, dlatego po każdym posiłku oprócz blatu, na którym go przygotowałaś, warto zainteresować się czystością uchwytów mebli i zlewozmywaka. W ten sposób skutecznie uniemożliwisz rozwój bakterii.
Jedną z najskuteczniejszych rzeczy, jaką możesz zrobić, aby wyhodować dorodne bakterie, jest używanie do wszystkich czynności tej samej gąbki. Przez wszystkie czynności mam na myśli wycieranie stołu po posiłku, czyszczenie zlewozmywaka i polerowanie blatów kuchennych. Tak naprawdę do wszystkich tych zabiegów powinnaś wyznaczyć inną gąbkę, a jeszcze inną zmywać naczynia.
Jeżeli używasz ręczników kuchennych, upewnij się, że są czyste – ręczniki najlepiej zmieniać codziennie. Aby uniemożliwić rozwój bakterii, to po przygotowaniu mięsa, od razu wrzuć je do kosza na brudy. Dobrym rozwiązaniem jest również używanie ręczników papierowych – może nie jest to opcja przyjazna środowisku, ale pomoże ci zadbać o higienę kuchni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze