Ciasto drożdżowe to już polska tradycja. Wszyscy pamiętamy, jak w naszym rodzinnym domu unosił się jego zapach. Recepturę znamy od babci lub mamy i chętnie sięgamy po ich przepisy. Przepis na moje drożdżowe jest sprawdzony - zawsze się udaje. Ciasto jest miękkie, puszyste, a najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Składniki:
pół kg mąki,
5 dag drożdży,
pół szklanki mleka,
pół kostki masła,
¾ szklanki cukru,
2 jaja,
2 żółtka i 2 białka,
¼ szklanki oleju,
5 dag rodzynek,
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i trzema łyżkami ciepłego mleka.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W garnku podgrzać masło, cukier i mleko.
Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże, 2 jajka i 2 żółtka.
Całość wymieszać.
Ciasto zagniatać dłonią tak, aby wchodziło w nie jak najwięcej powietrza.
W międzyczasie stopniowo dolewać olej.
Ciasto wyrabiać około 20 minut, aż będzie odstawać od dłoni.
Na koniec dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Przełożyć do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.
Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wierzch ciasta posmarować lekko ubitym białkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut.
Jak podawać?
Podawać z konfiturą lub masłem, do kawy lub herbaty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |