Ciasto drożdżowe - Przepis

Przepis kulinarny
Ciasto drożdżowe Zobacz 14 zdjęć

Ciasto drożdżowe to już polska tradycja. Wszyscy pamiętamy, jak w naszym rodzinnym domu unosił się jego zapach. Recepturę znamy od babci lub mamy i chętnie sięgamy po ich przepisy. Przepis na moje drożdżowe jest sprawdzony - zawsze się udaje. Ciasto jest miękkie, puszyste, a najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Składniki:

pół kg mąki,
5 dag drożdży,
pół szklanki mleka,
pół kostki masła,
¾ szklanki cukru,
2 jaja,
2 żółtka i 2 białka,
¼ szklanki oleju,
5 dag rodzynek,
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i trzema łyżkami ciepłego mleka.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W garnku podgrzać masło, cukier i mleko.

Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże, 2 jajka i 2 żółtka.

Całość wymieszać.

Ciasto zagniatać dłonią tak, aby wchodziło w nie jak najwięcej powietrza.

W międzyczasie stopniowo dolewać olej.

Ciasto wyrabiać około 20 minut, aż będzie odstawać od dłoni.

Na koniec dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Przełożyć do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.

Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wierzch ciasta posmarować lekko ubitym białkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut.

Jak podawać?

Podawać z konfiturą lub masłem, do kawy lub herbaty.

3.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt14 zł

Ciasto drożdżowe: Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe: wypróbuj również

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze ... . W jaki sposób zrobić ciasto ...

dawno temu

Wśród ciast na świątecznym stole – pyszna drożdżówka

... to lubią chyba wszyscy, doceniając jego lekkość, puszystość i to, że trudno się nim „przejeść”, bo nie pozostawia przykrego uczucia ciężkości w żołądku. Dla tych więc, którzy w tym roku pofolgują sobie z jedzeniem innych świątecznych potraw, ...

dawno temu

Przepis na bułeczki drożdżowe

... Już tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w wersji light

... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe kilogramy. ... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe ...

dawno temu

Ciasto bananowe

... się w wielu sytuacjach. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to dobry pomysł na rodzinny piknik, a połączenie ciasta, owoców i bitej śmietany idealnie nadaje się, by akcentować różnego rodzaju uroczystości ... Chociaż coraz częściej możemy spotkać ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... dwutlenek węgla, co powoduje rośnięcie ...

dawno temu

Babka drożdżowa

... także przypisać mu wyjątkowy aromat, który zdarza się nam odnaleźć w trakcie porannego spaceru w pobliżu piekarni. Istnieje tylko jedna droga pozwalająca nam ożywić dawne wspomnienia, jaką jest samodzielne upieczenie ciasta drożdżowego. ... ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... . Dzięki temu niektóre oczywiste dla zawodowych kucharzy rzeczy staną się dla nas jasne. Dlatego też, zanim zdecydujesz się na zrobienie ciasta półfrancuskiego, powinnaś dowiedzieć się więcej ... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... śmietankowego, który zrobiła dla nas mama albo babcia. Dość wspomnieć towarzyszące nam uczucie niecierpliwości, kiedy nie mogłyśmy się doczekać, aż pięknie pachnąca babka drożdżowa wreszcie ostygnie i będziemy ... gotowych wypieków jest na pewno ...

dawno temu

Ciasta świąteczne - co zrobić, by się udały?

... Już niedługo początek całego przedświątecznego zamieszania. Sprzątanie, gotowanie, kupowanie prezentów. W takim zamieszaniu łatwo coś zepsuć. Ale tobie to nie grozi. Poznaj sekrety pieczenia ciast ... manny lub mąki ziemniaczanej. Krok 3 Nigdy ...

dawno temu

Poznaj klasyczny przepis na pulchne, drożdżowe racuchy!

... racuchy drożdżowe. Kochają je nie tylko najmłodsi, ale i dorośli, którym nieodłącznie kojarzą się z latami dzieciństwa. Obejrzyj ten krótki film i dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić pyszne, pulchne racuchy. ...

dawno temu

Masa do mazurka

... Przyozdobiony kandyzowanymi owocami mazurek wielkanocny to rodzaj ciasta, który podobnie jak makowiec, strucel czy drożdżowa babka jest sztandarową propozycją „na słodko” spożywaną w trakcie tych świąt. Jakiego nadzienia użyć, by nadać mu ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... Twój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy ... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po ...

dawno temu

Ciasto zebra

... z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek ... , ale ich wygląd. I chociaż często robimy je ...

dawno temu

Ciasto cytrynowe

... dań znanych i lubianych. Przykładem tego typu potrawy jest ciasto cytrynowe. Zobacz, w jaki sposób się je przyrządza, a także poznaj pomysły na inne domowe ciasta. ... proste ciasta. Znacznie lepiej jest bowiem upiec ciasto drożdżowe albo ...

dawno temu

Ciasto orzechowiec

... Ciasta, ciasteczka, cukierki, kolorowe galaretki, to produkty, których pojawiajawienie się na stole, sygnalizuje nadejście gości. Zdarza się, że nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie deseru ... i kupujemy go w sklepie. Nie zawsze jednak ...

dawno temu

Ciasta wegańskie

... Razowiec na bananach, szarlotka Wandy, ciasto marchewkowe, czyli jak upiec ciasto bez mleka krowiego i jajek – wyzwanie czy codzienność? Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne dowodzi, że dobrze ... bądź jako składnik kompotu. Liczni ...

dawno temu

Ciasto toffi

... na ciasto toffi. Już w trakcie jego przyrządzania trudno jest oprzeć się, by nie spróbować choćby odrobiny pysznej masy. Jak przygotować tego typu ciasto? Nic prostszego! Możesz je zrobić, nawet nie używając ... piekarnika. Już teraz przeczytaj ...

dawno temu

Przepis na babkę piaskową

... Babka piaskowa jest deserem, który doskonale komponuje się z owocową herbatą lub filiżanką kawy i stanowi pyszną, słodką przekąskę. Ciasto to cieszy się także dużym zainteresowaniem na bardziej ... dla uwielbianych przez dzieci bułek ...

dawno temu

Powiązane Tematy