Składniki:
- flaczki wieprzowe z paczki ok 1 kg (suche)
- słoik lub puszka marchewki konserwowej
- średnia cebula
- por mały (taki z nacią) lub 1/3 większego
- papryka
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 kostki rosołu z kurczaka, przyprawa do zup w płynie, lubczyk ogrodowy (może też być, ale dodatkowo trochę gotowej przyprawy do flaków).
Jak przyrządzić?
Flaki po wyjęciu z folii opłukać na cedzaku. Zalać wodą w garnku i chwilę podgotować. Od wrzenia jakieś 3, 4 minuty. Potem przełożyć na ten sam cedzak i odsączyć a tę wodę z gotowania wylać. Przełożyć flaki do garnka, zalać nową wodą. Dodać do nich dwie rozgniecione kostki rosołowe, odsączoną marchew, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu jakieś 25 minut.
Po tym czasie dodajemy przyprawy:
- 2 czubate łyżki majeranku
- 2 łyżki przyprawy do zup w płynie
- 1 łyżeczkę od herbaty lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo jakieś 1/3 torebki tej gotowej przyprawy do flaków.
Po wymieszaniu pogotować to wszystko jeszcze następne 15-20 minut. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Maniek |