Składniki:
ziemniaki, mąka przenna, mąka ziemniaczana, 2 jajka, natka pietruszki,sól pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, sos grzybowy (może być z torebki)
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przekręcic przez maszynkę lub gdy są gorące przecisnąć przez prasę i ostudzić. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko wrzucamy mąkę przenną i troche ziemniaczanej, podziuganą natke pietruszki, solimy i zagniatamy nie za długo, bo im dłużej zagniatamy tym ciasto jest żatsze. - ROBIMY WSZYSTKO JAK NA KOPYTKA. Gdy mamy już jednolitą masę formujemy z niej kotleciki. Maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy z obu stron na goracym tłuszczu. Gorące podajemy z sosem grzybowym i jakąs dobra surówką (patrz sałatki i jarzyny ;))
Uwagi:
Do kotletów ziemniaczanych pasuje tylko sos grzybowy, można go zrobić samemu lub podeprzeć się jakimś z torebki. Smacznego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Sammy |