Wartość odżywcza fasoli

Właściwości fasoli

... Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. W tym czasie, kiedy nie ma świeżych warzyw, fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych ... . Fasola dotarła do Europy dzięki Kolumbowi. ...

dawno temu

6 nietypowych gatunków fasoli

... W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli, jakim możemy się raczyć. W sumie na świecie uprawia się prawie 400 gatunków fasolki.Zimą, fasola jest idealnym uzupełnieniem ... diety w białko i minerały, a potrawy na ...

dawno temu

Zupa z czerwonej fasoli

... Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę. Dodałam kilka ziaren do sałatki, a reszta stała bezużytecznie w lodówce. Bardzo nie lubię jak jedzenie się marnuje i nie mogłam pozwolić, by tak się stało ... . Postanowiłam więc zrobić zupę z czerwonej fasoli. ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... fasoli (346 kcal), soi (360 kcal) i soczewicy jadalnej (444 kcal), grochu (350 kcal). Dlatego też trzeba spożywać je w mniejszych porcjach, choć z uwagi na bogactwo wartości odżywczych, nie należy ... , ponieważ sposób ich konserwacji, jakim ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... . Jedną z nich niewątpliwie jest ta przyrządzona z użyciem czerwonej fasoli. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat tej wyjątkowej rośliny, a także poznasz przepis na przygotowanie sałatki z jej udziałem. ... . Jedną z nich ...

dawno temu

Unia chce chronić Europejczyków przed otyłością

...   Wszystkie pakowane produkty mają być opatrzone specjalną informacją o wartościach odżywczych. Nowe etykiety będą wprowadzone w ciągu najbliższych trzech do pięciu lat.   ... ? Przede wszystkim nakazem objęte będą produkty odchudzające i ...

dawno temu

Poczucie własnej wartości

... i mają wysokie poczucie własnej wartości. Czym jednak ono jest? Czy istnieje jakiś sposób na podniesienie samooceny? Jeżeli nie wiesz, czy twoje poczucie wartości znajduje się na odpowiednim poziomie ... , przeczytaj poniższy artykuł. Znajdujące ...

dawno temu

By nie dopuścić do otyłości..

... W ciągu najbliższych 3-5 lat wszystkie pakowane produkty będą miały informację o zawartych w nich wartościach odżywczych. Czy uchroni to ludzi przed przybieraniem na wadze? ... spożywczych?   Przede wszystkim nakazem objęte będą produkty ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Pięć ważnych składników odżywczych w diecie każdego mężczyzny

... Choć podobno mężczyźni są z Marsa, a kobiety z Wenus, najważniejsze zasady komponowania zdrowej diety są takie same w przypadku obu płci. Istnieją jednak pewne składniki odżywcze, które zasługują ... Białko Białko to, obok węglowodanów i ...

11 miesięcy temu

Jej Wartość Dodana - Dodatkiem! #4

... Peany na cześć kolczyków już wygłaszałam, nikogo zatem nie powinno dziwić, że nie raz w cyklu o Wartości Dodanej Dodatków, akurat ten element stylizacji będzie się pojawiał. Wyczulona jestem na cudze ...

dawno temu

Niskie poczucie własnej wartości może prowadzić do nadwagi

... Naukowcy odkryli, że dzieci, które mają problemy z poczuciem własnej wartości, są bardziej podatne na otyłość niż dorośli. ... Naukowcy odkryli, że dzieci, które mają problemy z poczuciem własnej wartości, sąbardziej podatne na otyłość niż ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś fajnego w zanadrzu: fasola ful medames po egipsku. ... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... Obecnie spożywa się ponad 100 gatunków wodorostów. Są cenione nie tylko za wartości odżywcze i smakowe ale również za niski stopień przetworzenia. Należą do najbezpieczniejszej żywności ponieważ nie wyodrębniono do tej pory trujących gatunków. ...

dawno temu

Zielony groszek w diecie dziecka

... Kiedy maluszek skończy 6 miesięcy, można wprowadzić do jego jadłospisu zielony groszek. Jest lekkostrawny i normuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Stanowi częsty składnik przecierów i zupek dla niemowląt. Jakie posiada wartości ...

dawno temu

Fasola z boczkiem - danie na rozgrzanie

... Fasola z boczkiem to danie, które nas rozgrzeje w zimny dzień, doda energii i sprawi, że jeszcze długo, długo po obiedzie będziemy czuły się syte. By cieszyć się jej smakiem, musisz jednak rozpocząć ... ziemniaki2 cebulesólpieprzlistek ...

dawno temu

Biała fasola wyskrobie skrobię

... te potrawy posiadają dużo skrobi, która odkłada się w organizmie w formie tłuszczu. Jak temu zaradzić nie rezygnując z ulubionych smaków? Zaprzyjaźnij się z białą fasolą. ... To strączkowe warzywo pozwala chudnąć nie rezygnując z potraw bogatych ...

dawno temu

Wartość odżywcza migdałów

... o tym, że ich gotowanie, smażenie oraz prażenie sprawia, że tracą swoje cenne wartości odżywcze. Obróbka termiczna przyczynia się bowiem do tego, że zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają ...

dawno temu

Właściwości kiwi

... . Co jednak z pozostałymi porami roku, kiedy w naszej kuchni goszczą jedynie przetwory i jabłka? Z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju importowane owoce, dojrzewające w ciepłym klimacie. Niewątpliwie zaliczyć trzeba do nich kiwi. Zobacz, jakie ...

dawno temu

Powiązane Tematy