Składniki:
3 piersi kurczaka,
2 czerwone papryki,
1 duża cebula.
Sos:
2 ząbki czosnku,
2 małe koncentraty pomidorowe,
2 kubeczki śmietany,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem i podsmażyć na patelni, aby się zarumieniła. W międzyczasie pokroić cebulę w plasterki i paprykę w paski o szerokości 2 cm, a następnie wrzucić na patelnię i razem z kurczakiem podsmażyć i dusić przez 35 min. Przygotować sos, którym zalać kurczaka 5 min przed końcem duszenia. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem (dużo, żeby było pikantne), a następnie zalać kurczaka. Naprawdę pychota!
Potrzebne przybory:
duża głęboka patelnia z pokrywką lub garnek
Jak podawać?
Podawać z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gąska |