Składniki:
opakowanie świeżego szpinaku (170g),
ser feta około 10-15 dag,
5-7 suszonych pomidorów ,
pół szklanki prażonych pestek słonecznika,
3/4 szklanki grzanek,
20 dag boczku wędzonego,
na sos: pół szklanki śmietany,
pół szklanki wyrazistego majonezu,
3-5 ząbków czosnku,
pieprz do smaku,
do dekoracji sałatki kilka pomidorków koktajlowych.
Jak przyrządzić?
Umyte i odsączone z wody liście szpinaku bez łodyg układamy na dnie półmiska, większe liście rwiemy na mniejsze kawałki, na nie kruszymy lub kroimy na małe kosteczki ser feta, a następnie w podłużne paski suszone pomidory. Pokrojony boczek podsmażamy na patelni aż będzie chrupiący, wykładamy go na sałatkę. Można polać sałatkę na tym etapie odrobiną oleju z ziołami pozostałego z suszonych pomidorów. Układamy kolejną warstwę sałatki z poszarpanych liści szpinaku, posypujemy pestkami prażonego słonecznika i grzankami. Mieszamy z majonezem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Autor | CzMonia |