Składniki:
1 cebula, 6 łyżek oliwy z oliwek, 20 dag ryżu, 1/2 l soku pomidorowego, 1 łyżeczka soli, 1 bakłażan, 1 zielona papryka, 25 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki białego pieprzu.
Jak przyrządzić?
Drobno pokrojoną cebulę poddusić na złoty kolor w 2 łyżkach oliwy. Dodać ryż i zeszklić. Powoli dodawać sok pomidorowy, tak aby ryż przez cały czas się gotował. Posolić i dusić pod przykryciem ok. 30 min. Bakłażan pokroić w kostkę i wymieszać z 1/2 lyżeczki soli. Paprykę pokroić na kawalki. Pomidory sparzyć, obrać, wyciąć twardą część przy szypulce, pokroić na kawalki. Bakłażan lekko odcisnąc i osuszyć. Pokrojony czosnek zeszklić na 4 lyżkach rozgrzanej oliwy. Dodać warzywa, poddusić często mieszając, aby wszystkie jednakowo zmiękly. Przyprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ryżem.
Potrzebne przybory:
rondel, patelnia
Jak podawać?
Podawać na talerzu, przybrać bazylią.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | niska |
Autor | emerycia |