Składniki:
CIASTO: 3 duże lub 5 małych ziemniaków (tak żeby były dwie garście), 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka cukru, 1/4 kostki drożdży, 0,5 łyżeczki soli, mąka. FARSZ: mięso mielone, cebula, przyprawy do smaku.
Jak przyrządzić?
CIASTO: ziemniaki ugotować, potłuc na bardzo drobno lub zmielić. Mleko podgrzać(rozpuścić cukier i drożdże). Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko, sól i mąkę. Wyrobić ciasto tak żeby nie kleiło się bardzo do rąk. Jak dodamy za dużo mąki to ciasto wyjdzie gumowe a ja za mało będzie się bardzo kleiło. :) Tak przygotowane ciasto odstawić do na parę minut do wyrośnięcia (najlepiej w miedzy czasie zrobić farsz tyle czasu ciastu wystarczy :). FARSZ: Tu akurat pozostawiam do wybory. Ja robię z mięsa mielonego i cebuli, smażę wszytko na patelni i dodaje przyprawy:). Po jakichś 20 min ciasto podzielić na mniejsze porcje rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm (zależy jak kto lubi) i kubkiem wyciąć kółka. Nałożyć po łyżeczce farszu i zalepić dookoła widelcem. Pierożki smażyć na patelni... Życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
garnek (na ziemniaki), miska (na mięso), patelnia, wałek (do rozwałkowania ciasta).
Jak podawać?
Od razu po przygotowaniu i na ciepło najlepiej smakuje.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoko |
Autor | Anita |